ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

Черен бъз: Най-добрите рецепти за сок, сироп, чай. Ползи при диабет, запек, рак и още 100 неща!

Черен бъз: Най-добрите рецепти за сок, сироп, чай. Ползи при диабет, запек, рак и още 100 неща!

Съдържание

Най-добрите рецепти за домашен сироп от черен бъз (сок за разреждане).

Повечето рецепти за приготвяне на домашен сироп от черен бъз имат един голям недостатък – напитката се вкисва бързо. Ако не сте открили точната рецепта за този невероятен еликсир, ще Ви предложим няколко, при които този проблем не съществува. Важен момент при приготвяне на сироп е дозирането на захарта. Указаното количество се спазва стриктно, защото в случая тя консервира приготвяния сок (сироп).

При приготвянето на сироп от плодчета бъз нейното количество трябва да съответства на количеството на вложения плод. Лимонтузуто също играе важна роля, както и прецизното прецеждане. Задържането на плодчета и цветчета в готовия продукт води до вкисване. С другите тънкости в техниката за приготвяне на сок ще Ви запознаем в този материал.

Рецептата на Тихомир Трайков.

Рецептата на Тихомир Трайков за приготвяне на домашен сироп от черен бъз гарантира запазване на уникалния вкус и лечебни ползи на невероятното растение. Вода (два литра), лимонтузу (две-три пакетчета или няколко лимона), цветчета черен бъз (40 на брой), захар (килограм и половина, за предпочитане нерафинирана) – са продуктите, необходими за тази рецепта.

Киселината (лимонтузуто) предварително се размива с малко вода, след което се смесва с цветчетата и гореспоменатото количество вода. Целта на предварителното разтваряне на киселата съставка е да се избегне риска от непълно разтваряне на кристалчетата, което може да доведе до изгаряния на лигавицата. Консервиращият компонент може да бъде заместен с лимони, но те се влагат в сиропа заедно с корите, нарязани на половинки.

Между един и три дни е необходимо са се кисне приготвената течност, след което се прецежда и разпределя в бутилки. Всяка от тях се запечатва и се съхранява на хладно място. Приготвената напитка има превъзходен разхлаждащ и освежаващ ефект и е прекрасна алтернатива за заместване на безалкохолните. През топлите месеци може да консумирате концентрата разреден (част от него към десет части вода). Охладете напитката, след което прибавете стръкчета мента и няколко резенчета лимон.

Рецептата на Людмила Емилова. 

Д-р Людмила Емилова отрича използването на захар при приготвянето на сироп от невероятно полезния черен бъз. Според нея най-добрата рецепта включва влагането на мед като основен компонент, заместващ захарта.

Нейната рецепта съдържа следните компоненти – пакетче лимонтузу, вода (литър), 12 цветчета и компотен буркан мед. Съставките с изключение пчелния продукт престояват на хладно за денонощие. След този период извлекът се филтрира. Прибавя се количеството мед. До пълно разтваряне на пчелния продукт течността се бърка, след което се изсипва в бутилки и се оставя на хладно.

Други рецепти.

Независимо от това на коя рецепта ще се спрете, трябва да знаете, че сокът се съхранява в тъмни бутилки, които не допускат контакт на съдържимото в тях със светлина. Те се пълнят догоре. Целта е в тях да не остане въздух, който води до вкисване. Някои източници препоръчват стерилизирането на запечатаните бутилки със сиропа. Времето за стерилизация е пет минутки – напълно достатъчно гумичките на капачките да прилепнат плътно към гърлото на шишето.

Вкусен сироп може да приготвите и от плодчетата бъз, които е задължително да бъдат добре узрели. Измитите плодчета свирчовина се редят в трилитров буркан. След всеки ред плод следва ред захар. Затвореният съд остава на слънчево място за две седмици, след което съдържимото в него се филтрира. Важен момент е прецеждането на сиропа. Не бива да се допускат остатъци от плодчета, които биха предизвикали ферментация и вкисване. Приготвеният сироп може да заварите за капачката след като го разпределите в тъмни бутилки. Някои източници предлагат той да се съхранява на място с ниска температура, без да се вари за капачката.

Ето и оригиналната рецепта на Петър Димков за приготвяне на сироп от свирчовина. Той препоръчва използването на петлитров буркан. Специфичното в неговия метод е, че редуването на ред плодчета и ред захар трябва да завърши с подслаждащия агент. Важен етап в изпълнението на неговата рецепта е последният пласт захар, който трябва да бъде с дебелина от девет сантиметра. Редовете захар между плодовете са с дебелина от два сантиметра. Лечителят препоръчва поставянето на парче платно вместо капачка.

Покритият с плат буркан остава на слънчево място, докато захарта се разтвори напълно. Прецеждането се осъществява през парче плат като се изстисква с ръце с цел максимално извличане на сок. Разпределя се в бутилки. Вместо капачка на всяка от тях се поставя парченце плат, което се увива около гърлото. Ако въпреки препоръката на Петър Димков решите да поставите капачки, знайте че те не бива да се затварят плътно. Периодично трябва да се отварят, за да се избегне кипенето в резултат от продължаващите ферментационни процеси.

Ще Ви предложим още един вариант за приготвяне на сироп от цветчета свирчовина. В него вложеното количество вода и захар е едно и също – главното условие за избягване на вкисването на сиропа. 40 броя от изсушените цветчета се киснат за денонощие във пет литра вода. След прецеждане се добавя захарта – пет килограма и 4 пакетчета лимонтузу. Следва разбъркване до разтваряне на захарта и бутилиране на лекарството.

Още един вариант за вкусния и изключително ценен сироп включва използването на 40 свежи бъзови цветчета, три литра вода, два лимона и две пакетчета лимонена киселина. Водата се използва студена. С нея се заливат цветчета и към уханната течност се прибавят нарязаните на кубчета лимони, заедно с корите и предварително размитата с малко вода лимонена киселина.

Сиропът се кисне две денонощия  на хладно. За този времеви интервал трябва да се разбърка неколкократно,като използването на дървена лъжица е задължително. След старателното прецеждане на течността се измерва нейният обем, за да се изчисли точното количество захар, което трябва да бъде добавено. На литър течност се слагат 1,5-2 кг захар. В случай, че не желаете сиропът да е прекалено сладък, сложете килограм и половина от сладките кристалчета.

С дървена или пластмасова лъжица се разбърква течността. Разбъркването продължава до пълно елиминиране на кристалчетата. Още един трик да се избегне вкисването на приготвения концентрат от черен бъз е прибавянето на няколко семенца синап в бутилките преди те да бъдат запечатани.

Приготвен по този метод, концентратът запазва вкусовите си качества в продължение на месеци, тъй като благодарение на синапа се стопират бъдещи ферментационни процеси.

Още един вариант за приготвяне на сок от бъз включва продукти в следните пропорции – 40 съцветия, два литра вода, захар – два килограма и половина, настърганата кора от един лимон, две пакетчета лимонтузу (не е задължително, само по желание).

Измитите съцветия се редят в голяма тенджера. Първият ред се посипва с част от захарта. Продължавате в същата последователност до изчерпване на количеството цветчета и захарта. Долива се водата и отгоре се поставя чиния, която притиска цветовете и не им позволява да изплуват на повърхността. След денонощие към лековитата течност се прибавят кората лимон и лимонтузуто и се оставя да престои още едно денонощие. След този период се прецежда първо през ситна и после през едра цедка. Готовата течност се излива в бутилки, които се държат в хладилника.

Дозировка, как се пие.

С лечебна цел полученият от плодчетата сироп се прилага в дозировка от лъжица, в общо три приема. Постарайте се да осъществявате приемите двадесет минути преди храна. За профилактиране на здравословни проблеми може да приемате посочената доза еднократно.

Напитките с бъзови цветчета се разреждат с вода. Количественото съотношение е част концентрат към седем-девет части вода.

Вино от бъз.

Плодчетата бъз, които остават след приготвянето на сироп, са суровина за приготвянето на ароматно вино. На килограм плод се слагат три литра вода. След две-три седмици от ферментиралата маса се получава вино с превъзходен вкус. То притежава същите лечебни свойства като сиропа. От него е добре да консумирате по чаша преди обедното и вечерното хранене.

Чай от черен бъз.

Чай от черен бъз е възможно да приготвите от листата, цветове или кората на растението. Приготвянето се осъществява по класическия начин – запарка за двадесет минути на лъжичка от билковия компонент на чаша вода (вряла).

Чаят от изсушените цветове се приготвя след като те се стрият на прах. Препоръката е да се приема горещ като лечебно средство при пресипване на гласа, хрема, задух, бъбречни възпаление, затруднения в уринирането.

Чаят от листата на билката има изразен слабителен ефект. В този смисъл се препоръчва при лек до умерен запек. Съдейства за предотвратяване на бъбречни и пикочни възпаления, както и за сваляне на високото налягане.

Чаят от кората се приготвя по специфичен начин – те се накисват предварително във вода за едно денонощие. Дозата, в която се влагат в половин литър вода, е 20 грама. Двата компонента се варят в продължение на десет минутки, след което лекът се прецежда и от него е препоръчително да се пие по чашка ежедневно.

Изсушените плодчета също са подходяща суровина за чай. Лъжичка от тях се варят за десет минутки в триста мл вода, след което се оставят да се накиснат за още половин час. Приготвеното количество съставлява дозата, която трябва да бъде приемана за ден.

Лечебни свойства на черен бъз.

Билката черен бъз, известна още като самбукус нигра, притежава безспорни лечебни свойства. Те са познати от хилядолетия. Но и днес имаме повод да се обърнем към тях заради широкия им спектър на действие. От растението са ценни листата, цветовете, корите, корените и плодовете. Използват се под различна форма.

Общоукрепващите и общостумилиращите лечебни свойства на черния бъз се допълват от способността му да лекува болни бъбреци, женски проблеми като мастопатия, миома, гастрит, кашлица, диабет. Билката е всепризнат цяр и за щитовидната жлеза.

Диуретичният ефект, които растението оказва върху бъбречната система, е ценен в битката с наднорменото тегло и за регулиране на налягането. Билката способства за регулиране на хормоналните нива и поддържане на оптималния им баланс.

За деца.

Черният бъз под формата на сок (сироп) повлиява еднакво добре върху здравословното състояние както на възрастни, така и на деца. Освен имуностимулиращ ефект лекът има и терапевтични свойства при настинки, кашлица и хрема. Специалистите препоръчват да се въведе и в диетата на най-малките пациенти, които могат да приемат по няколко капки от него, прибавени към кърмата или млякото.

Черен бъз за отслабване.

Мощният диуретичен ефект на билката черен бъз я прави изключително ценна в режима за отслабване. Стимулирането на диурезата е предпоставка за осъществяване на ефективен контрол върху излишните килограми. Консумацията на свежи или замразени плодчета оказва насърчаващ ефект върху метаболитните процеси, доставяйки на тялото важни витамини, фибри, антиоксиданти и фитостероли.

Прием на производните продукти също гарантира потискане на прекомерния апетит и възпрепятства отлагането на мазнини и течност в подкожните тъкани. Фибрите и пектина са други два важни компонента, които действат насърчаващо на перисталтиката. Стимулацията на перисталтиката гарантира изхвърляне на шлаките и токсините, а от там и на бързо изгаряне на мазнините.

Предлагаме Ви една рецепта, която стимулира всички тези процеси – с двеста мл вода се заливат лъжица сушени плодчета, които се киснат цяла нощ. На сутринта течността се изпива.

Наивно е да твърдим, че единствено с тази запарка ще постигнете чудеса. Тя има спомагателен ефект и е идеално допълнение към балансирания и разумен хранителен и двигателен режим.

Друг вариант е да смелите по двадесет грама от следните билки – цветове и сушени плодове от черен бъз, мента, лайка, копър и липов цвят. Цвят от прахообразния микс се смесва с двадесет части вода и всичко това се оставя да къкри за двадесет минути. От него поглъщайте по малка чашка трикратно.

Друг вариант за приготвяне на средство, подпомагащо отслабването е смесването на билките – невен, липа, мента и бъзови цветове (по лъжица) с три лъжици копърово семе. Три лъжици от този микс се киснат в 600 мл вода за период от половин час, след което лекът е готов за прием. Преди това го прецедете. За да стимулирате метаболизма си приемайте от инфуза трикратно по чашка.

Имуностимулатор. 

Черният бъз е известен в народната медицина като мощен природен имуностимулатор. Насърчаващото действие, което растението оказва върху организма ни се дължи на биофланоидите и антиоксидантите вещества, съдържащи се в него.

Чудесна алтернатива за насърчаване на имунната дейност са соковете, сиропите и отварките, приготвени от цветчетата и плодовете на лековития черен бъз. Положителен ефект върху имунната система оказва и приемът на малко количество сушени плодчета на празен стомах. След приемът им добре да се изпие чаша вода, още по-добре е тя да бъде топла.

Друг вариант за приготвянето на имуностимулиращ лек е да накиснете за денонощие в литър вода триста грама сушени плодчета. Към микса се прибавя килограм мед и малко канела. От готовата смес се вземат по лъжица-две и количеството се разтваря в малко вода. По няколко пъти на ден може да пиете от приготвения по този начин сироп.

Имуностимулиращ ефект има и вода, в която са киснати цяла нощ изсушени плодчета черен бъз. Около 20 броя от тях залейте с малко вода. Течността се приема след прецежда, препоръчително е на празен стомах, сутринта.

Имуностимулатор с черен бъз може да откриете и сред разнообразието от продукти, които се предлагат в аптеките. Изберете продукт без вредни съставки като аспартам, оцветители и синтетични ароматизиращи съставки.

Цена.

На достъпна цена се предлагат продуктите от бъз. Ще ги откриете по пазарите, в аптеките, био магазините и магазините за здравословни храни и продукти.

Колко е полезно това в аптеките?

В аптеките се предлага разнообразие от сиропи, капсули и най-различни препарати с екстракт от черен бъз. Често срещана комбинация е бъз+ехинацея, прополис или друг имуностимулиращ лек. Голямо е и разнообразието от био алтернативи на тези продукти. За тях производителите твърдят, че са произведени спрямо всички норми на биологичното земеделие и производство без влагането на вредни пълнители, оцветители и подобрители на вкуса.

Ако имате някакви съмнения относно идентичността на билката, която влагате и технологията на приготвяне, по-добре се доверете на готовите варианти. В тях са вложени единствено плодчета, достигнали пълна зрялост. Незрелите плодове, семенцата в тях, както и кората и листата на растението могат да навредят на здравето. При неразумно използване те проявяват своята токсичност.

Концентрат.

Готовият концентрат на сироп от черен бъз се пие разреден във вода. Препоръчително е всяка част от сиропа да разреждате в шест или най-много седем части вода. Концентратът може да бъде използван и за приготвяне на чай. Лесно е, просто трябва да разтворите съответното количество от него в топла вода.

На капсули. 

На капсули черен бъз се препоръчва при наличието на възпаление в дихателната система, за насърчаване на имунната дейност при вирусни състояния, за засилване на диурезата, понижаване на температурата и налягането. В случаите, когато се провежда лечение, капсулите могат да бъдат приемани паралелно с назначените медикаменти с цел усилване на въздействието им.

В този вид билковият екстракт се препоръчва като средство за подкрепа на капилярната устойчивост при разширени вени и хемороиди. При смущения в нервната система и простатната дейност таблетките съшо са добър вариант.

Екстракт от черен бъз. 

Екстракт от черен бъз е най-добре да се ползва от готов продукт, произведен от утвърден потребител. Тъй като в екстрактите концентрацията на активни вещества е много силна, важно е да се приемат в правилни дози. Заложете на фитопродукти, произведени в строго спазване на всички изисквания за чистота и запазване на ползите на продукта. Готовите екстракти се препоръчват за насърчаване на имунната дейност и подпомагането й по време на заболяване и инфекция. Добри са отзивите за продуктите на фитолор.

Цвят от бъз, действие. 

Цветовете бъз са също толкова ценни, колкото и неговите ценни плодчета. Потогонното и пикочогонното действие на тази част от растението е познато от векове. Има хипотези, според които, цветовете на самбукус нигра са най-древният билков лек. Цветчетата съдействат за насърчаване на потенето, което има съществен принос при сваля на високата температура.

Изобилстват от смолисти съединения, гликозиди, витамин Ц и други вещества, съдействащи за стимулация на имунния отговор. При белодробни проблеми, тахикардия, бъбречни проблеми и смущения в дейността на простатата, цветовете от бъз спомагат за подобряване състоянието на пациента.

Разликата между черен (дървесен бъз, свирчовина, Самбукус нигра, Sambucus nigra), бъзак, червен бъз и тревист бъз.

Плодчетата черен бъз (Sambucus Nigra) висят надолу

Любителите билкари често бъркат бъз и бъзак. Много хора приемат, че зад двете наименования стои още едно растение. Бъркат се и с червения и тревистия бъз, въпреки очевидните отличителни белези.

Билката, която коментираме в тази статия – черен бъз е известна още като свирчовина. Зад латинското наименование Самбукус нигра (Sambucus nigra) стои дървесния вид бъз или така наречения черен бъз. Дръвчето расте до седем-осем метра. Започва да цъфти през месец май. Цветовете му, които раждат полезните плодчета са на гроздчета, висящи надолу. Цветчетата не трябва да се изчаква да разцъфтят напълно, тъй като при откъсването им повечето от тях опадват.

Плодчетата достигат зрялост през месеците август или септември, когато придобият черновиолетов цвят отвън и червеникаво виолетов оттенък във вътрешната част. Те както и цветчета се откъсват с помощта на градинарска ножица. Най-подходящият момент за събиране на листата са месеците юни и юли.

Бъзакът е тревистата разновидност на вида. Освен очевидната разлика във височината между дървесния и тревистия вид, е и разположението на гроздчетата с плодовете.

Бъзакът, известен с латинското наименование Sambucus ebulus, за разлика от предния вид, се отличава с гроздчета от плодове, насочени нагоре. При откъсване листата му имат специфичен аромат на бъз. Цъфтежът на растителния вид протича от месеците май – август. Зрелите му плодове се отличават с тъмносини багри. Те достигат пълна зрялост август-септември. Използват се единствено напълно зрелите плодчета, които не съдържат токсичното съединение самбунигрин.

Само месец по-късно настъпва най-благоприятният момент за вадене на коренището, което се използва с лечебни цели. Тук се изисква прецизно боравене с инструмента за вадене на корени, за да не се наранят. В случай на нараняване те потъмняват преди да са изсъхнали.

Другият вид бъз – червен бъз (Sambucus racemosa) се отличава с червеникави клонки и остро назъбени листа. Цветчетата са с дръжки и се развиват едновременно с листата на растението. На височина този вид може да достигне до четири метра, като минимумът е метър и половина. Цъфтежът на червения бъз се осъществява в периода от месец май до август. Вирее по гористи и скалисти местности.

Приготвяне на:

Плодовете, листата, корените, кората и клонките на черния бъз подлежат на предварителна подготовка преди да бъдат вложени в лековете. За да доставят на тялото ни всички ползи, които предлагат, е необхдомо да се съобразим с някои специфични изисквания при обработката им.

Плодове

При бране на плодчетата самбукус нигра се препоръчва да ги откъснете с овощарска ножица. Гроздчетата е най-добре да подредите в касетка, за да предпазите миниатюрните плодчета от наранявания. Най-добре е да се изсушат на рамки в помещение с постоянен принос на кислород. Процесът на сушене е приключил, когато при стриване плодчетата не багрят пръстите.

Те са със специфичен аромат, леко пикантен вкус и мазни на пипане. След изсушаване се отделят от клонките и се поставят в контейнер за съхранение, който се затваря плътно. Там е възможно да ги съхранявате шест месеца. Препоръчително е периодично да ги наблюдавате за изменения в цвета и аромата, които са признак за разваляне.

Може да ги изсушите и във фурна на температура не по-висока от 65 градуса.

В случаите, когато използвате плодчетата за приготвяне на сок (сироп), трябва да ги отстраните от клонките веднага след измиването им. Не забравяйте, че в края на процеса на приготвяне на домашен сок задължително трябва да отстраните семенцата, тъй като съдържащият се в тях сероводород е силно токсичен.

Листа

Откъснатите през пролетта листа черен бъз се разстилат върху специални рамки или повърхности за сушене  на място с добра вентилация. В началото на процеса трябва да ги обръщате. Процесът на сушене приключва, когато при прегъване листчетата се трошат.

Млади клонки

Младите клонки се сушат на проветриво място, струпани върху подложка на сушене. Когато се ронят при допир, това означава, че са добре изсушени. Могат да бъдат съхранявани за две години в контерйнер, в стрит вид.

Корени

В края на есента може да извадите корени от черен бъз, който се сушат при същите условия на проветриво място. След приключване на сушеното парченцата корен се стриват на прах. В този вид могат да бъдат съхранявани пет години.

И кора

В кората на черния бъз най-атрактивни са активизиращите вещества, които се съдържат в изобилие в нея. Най-висока е концентрацията им на пролет по време на раззеленяване на растението. За да се използват за направата на чай е необходимо първо да се изсушат на сенчесто и проветриво място. Процесът на сушене се ускорява с нарязване на корите на малки парченца. Може да се извърши и в условията на изкуствена топлина от 65 градуса.

Растения, с които бъркат черния бъз.

Черният бъз често е бъркан с бъзак и червен бъз. По-горе пояснихме разликите между тези видове и специфичните отличителни белези, по които може да познаете всеки един от тях. Освен по разположението на съцветията и височината на тези растения, ще се ориентирате и по цветовете на плодчетата им. На черния бъз те са черно-лилави; на бъзака черни, а на червения бъз червени.

Полезни свойства.

Множеството полезни свойства на черния бъз са обусловени от богатия му химичен състав – сапонини, флавоноиди, пектин, смоли, тлъсти масла, аскорбинова киселина. Ценният холин е важен за регулиране на холестерола и сърдечната дейност. Билката е важна за метаболитните процеси и процесите, които протичат в пикочната система, отделителната система (при запек). Повлиява благоприятно при мастопатия, миоми, възелчета на щитовидната жлеза. Антиканцерогенните вещества в плодчетата са ценни в битката със злокачествените образувания. Билката съдейства за пречистване на черния дроб, кръвта и кожата.

Приложение.

Приложенията на черен бъз не се изчерпват само до влагането му в продукти на медицината и кулинарията. Самбукус нигра е ценен и за нуждите на промишлеността.

В областта на медицината.

Най-широк спектър на приложение самбукус нигра има в областта на медицината. В нея се използва като аналгетично, фунгицидно, отхрачващо и противоглистно средство. Съдейства за разнасяне на отоците от различен произход. Поддържа хормоналното равновесие и във връзка с това черният бъз е много ценен за жените в менопауза. Положително повлиява и върху мъжката потентност. При специфични кожни проблеми, свързани с възпаления и пигментация, в медицината намират приложение екстракти от обсъжданото растение.

При жлъчни, бъбречени, чернодробни, ревматични и сърдечни заболявания ползите на самбукус нигра са установени.

В кората се съдържат вещества с доказано благоприятно въздействие при следните проблеми – невралгия, хемороиди, подагра, трудно възстановяващи се рани, изгаряния, обриви, абсцеси, възпаления в устната кухина. Химическите съединения в тази част на растението се борят успешно с гъбички.

Вагиналните възпаления също се повлияват успешно от лекове с черен бъз. В народната медицина се препоръчват промивка с отвари от цветове лайка и бъз.

Върху раните със секреция, от изгаряния и тези, които трудно се възстановяват, помагат мощните антибактериални компоненти в коренището. Билкарите препоръчват директно нанасяне на прах от изсушения корен върху наранената кожна повърхност.

В кулинарията.

Освен за приготвянето на сокове и сиропи с превъзходни вкусови качества, в кулинарията черният бъз е компонент и в ароматни мармалади. Основен недостатък на плодчетата е ниското им киселинно съдържание, което създава проблем при консервирането и съхраняването на продуктите. Наличието на този проблем налага добавянето на аскорбинова киселина към тези продукти.

Много източници предлагат варианти за приготвяне на мармалад за лечебни цели, в който не влага нищо друго освен плодчета бъз, които предварително се намачкват да пуснат сок. Сокът се вари около час- час и половина до сгъстяване. Но приготвен така мармаладът е невъзможно да бъде съхраняван за дълго.

Предлагаме Ви друга рецепта, която включва сок и захар в равни пропорции. След намачкване на плодчетата, получената маса се прецежда. Извлечената течност се вари заедно със захарта до сгъстяване. Към края на топлинната обработка се прибавя пакетче лимонтузу (количеството е за килограм плод). Ако приготвеното количество е по-голямо или просто желаете да съхраните продукта за по-дълго, стерилизирайте бурканчетата.

В други сфери.

Заради очарованието на миниатюрните си плодчета, черният бъз е предпочитан вид за декориране на градини и паркове. Клонките притежават свойството да прогонват вредители и насекоми. Поставят се в обори, мазета, хамбари.

Текстилната промишленост също се възползва от багрилните вещества в ценните плодове на черния бъз. Те се използват за производството на препарати за боядисване на вълна и коприна. Плодовете идеално почистват металните съдове.

Те за ценни и за ветеринарната медицина, която ги влага като компонент в лекарствата за говеда и коне.

Рецепти от народната медицина.

Безценната народна медицина предлага разнообразие от лекове с чер бъз, които се радват на популярност и днес. Специално за Вас събрахме най-добрите рецепти на едно място.

Настойка от цвят на черен бъз.

Настойка от цвят на бъз, приготвена по метода настояване за 20 минути на лъжичка от билковата маса в съответното количество вода (в случая 200 мл). Петнадесет минути преди прием на храна, болният трябва да приема по две лъжици от настойката. Тя притежава жлъчегонни, потогонни и противовъзпалителни свойства. Във връзка с това се счита за изключително ценна при нетърпима и мъчителна кашлица, проблеми с бъбреците, подагра, ревматизъм, обриви по кожата и невралгични болки.

Настойка от плодове при диабет.

При диабет положителен ефект върху инсулиновите нива оказва още една настойка от сушени плодове. От масата се използва се една лъжица, която се настоява в съответното количество вода ( една чаша). Този лек се приема след хранене. Препоръчителни са три или четири приема е дози от 50 мл всеки.

Отвара от кора и млади филизи бъз.

От кората и младите филизи бъз също е възможно да приготвите превъзходен лек при диабет. Двете суровини се влагат в общо количество от 30 грама (по петнадесет грама всяка). Те се варят за пет минутки във вряща вода (един литър). След изтичане на указаното време, лекът се настоява за 40 мин.

По малка чашка от него е достатъчно да се пие, за да премахнете отоци, да регулирате захарта и да стимулирате бъбречната дейност.

Настойка от плодове като леко слабително.

С леко слабителен ефект действа настойка, приготвена с компоненти в същите пропорции. Но времето за настояване и предписаният начин за прием са различни. Плодчетата в сушено състояние се настояват час. В двучасов срок трябва да се погълне цялата настойка. Тя е ефективна единствено при леки форми на запек. При оплакване с хроничен произход едва ли би имала същия бърз ефект.

При простудни заболявания.

Още една настойка ефективна не само при запек, но и простудни заболявания се приготвя чрез настояване за половин час на петнадесет грама плодчета във вода (същото количество, както в предходните две рецепти). Инфузът се пие от болния преди прием на храна. Дозата, която се поглъща на прием, е четвърт чашка.

Още при запек.

Още един лек, който повлиява изключително благоприятно на чревната дейност при запек – в предварително преварена, но охладена вода (200 мл) се настояват за два часа десет грама от лековитите плодчета. Приготвеният лек е за еднократен прием, след който обикновено настъпва желаният резултат.

Настойка от кора.

От бъзовата кора се приготвя лековита настойка. Използвайте между 6 и 8 грама от дрогата, която се настоява за 5-6 часа в термос с 1/2 л вода. От готовата настойка (след прецеждане) е добре да пият пациентите с бъбречни проблеми, възпаления на пикочния мехур и диабет.

Чай (отвара) от листата.

Отварка от листата на черния бъз, която има лечебен ефект при подагра, ревматични оплаквания, диабет и всякакви отоци, билкарите препоръчват да се приготви от лъжица билкова маса. Те съветват да се използва  чаша вода, към която се прибавя билката след завиране. Топлинната обработка трае пет минути, считани от момента на завиране на водата. Следва настояване на отварката, докато тя изстине напълно. От нея пациентът приема по лъжица трикратно.

Отвара от плодовете.

За регулиране обмяната на веществата предлагаме още една отвара, за чиято направа са необходими лъжица от плодовете. Те се варят на водна баня за пет минутки в чашка вода. Още толкова е необходимо лекарството да бъде настоявано след варенето. След това прецеждане от течността се приема по 1/3 лъжичка по няколко пъти на ден. Препоръчително е отварката да се пие затоплена.

Отвара от цветове.

С лъжица от сухите цветове се приготвя превъзходен лек с изцелително въздействие в случаите на подагра, ревматизъм, астма, фурункулоза, болно гърло. Количеството от билката се залива с чашка вода и престоява на водна баня за 15 минути. Престоява 45 минути – време, през което се изчаква да изстине. След това се долива вода с цел възвръщане на първоначалния обем на отварката. Пациентите с гореспоменатите оплаквания пият от нея по една трета лъжица, няколко пъти дневно. Трайността на лека е два дни при положение, че се държи на хладно.

Отвара от корени.

Цервицит, колпит и възпаления на половите органи при жените се лекуват с промивки с отвара от корените (30 грама от билковата дрога на 1/2 л вода). Промивките се правят с филтрираната отвара, докато е все още топла.

Курсът започва два-три след края на цикъла. Продължава до два-три дни преди следващата менструация. Промивките се преустановяват, едва когато настъпи подобрение.

Отварка от корените, но приготвена по друг способ и в други пропорции се използва като лечебно средство при диабет. За да я направите нагрявайте в продължение на тридесет минути на парна баня 200 мл вода, към която предварително сте прибавили лъжица от билковата дрога. Изчакайте отварката да се охлади, след което я филтрирайте внимателно и долейте необходимото количество вода, за да възвърнете първоначалния й обем.

Количеството разпределете в три равни дози, които се изпиват за деня.

Сок при тумори и рак.

Точната рецепта за приготвяне на сок с антираков и антитуморен ефект е следната – в трилитров буркан наредете пласт от добре узрели плодове с наситен тъмен цвят. Препоръчителна дебелина на пласта – един пръст. Следва пласт захар със същата дебелина. Пластовете се редуват в тази последователност, след което затворете буркана и го оставете да престои така.

До две седмици, най-късно до месец след това лекът трябва да бъде филтриран. По лъжица от антираковото лекарство трябва да бъде приемано три пъти на ден, след хранене. Преди пациентът да приеме храна се препоръчва изпиването на чаша минерална вода.

Сироп при мастопатия.

Курс от месец и половина с прием на сироп от свирчовина се препоръчва при мастопатия. В рамките на година се провеждат общо три такива курса за избягване на рецидиви и пълно излекуване. От ароматния сироп се приема двукратно по десертна лъжичка. От съществено значение е спазването на препоръката за приеми в един и същ часови интервал, например между 6 и 18,00 часа всеки ден да осъществявате приемите на микродозите.

Преди поглъщането на първата доза, докато стомахът е все още празен, погълнете чаша минерална вода. След месец и половина стриктно придържане към тези предписания, прекъснете лечението за месец.

Сироп на спиртна основа.

На спиртна основа също е възможно да се приготви сироп. Главен компонент в него е бъзовият сок, получен чрез директно пресоване на плодчетата свирчовина. Количеството от него според предписанието в рецептата е 250 мл. Нуждаете се и от още толкова алкохол. След смесването на двете съставки ще разполагате с уникален бъзов сироп на спиртна основа, подпомагащ лечението на мастопатия. Началната доза за прием е една капчица. Ежедневно капките се увеличават с една до достигането на 40. След това техният брой се снижава със същия темп, с който се е увеличавал, т.е. с по капка на ден.

Уместно е капките да се разтварят в мляко. Месец след приключването на терапията може да я възобновите.

Спиртна тинктура от цветовете при депресия.

На спиртна основа е възможно да бъде приготвен и още един лек, но с цветчетата чер бъз. Той оказва възстановяващ ефект върху нервната система при депресия. Чаена лъжичка от цветчетата свирчовина се настоява за седмица в 250 мл вода. От прецедената тинктура се пият ежедневно по тридесет капки. Терапията с този натурален антидепресант трае две-три седмици. Възобновяването й е възможно след едномесечна пауза.

Лечебна комбинация при остеохондроза.

Лековитите бъзови клонки участват в комбинация, повлияваща благоприятно състояние като остеохондроза и ревматоиден артрит. За лечебната комбинация смесете по лъжица върбова кора, листа от коприва, корен магданоз и върбови клонки. От този микс вземете две пълни лъжици и ги залейте с половин литър кипяща вода. Съставките се киснат до пълното охлаждане на течността. От половин до една чаша е дневната дозировка от този лек.

Комбинация с липа.

В комбинация с липа цветовете свирчовина засилват потогонния си ефект. Това тяхно свойство повлиява изключително благоприятно при настинка и висока температура. По две лъжици от билките лопен и липа се прибавят към същото количество бъзови цветчета и всичко се разбърква добре. В чаша вряща вода се запарват за двадесет минутки две лъжици от билковия микс. За ден могат да се изпият до три дози от приготвеното по този начин лекарство.

За гърло.

При възпалителни процеси протичащи в гърлото и устната кухина цветовете свирчовина (20 грама) действат успокояващо. В същото количество към тях се добавя градински чай и слез. Общо двадесет грама от тройната формула се запарват в чаша вода. След филтрация настойката е готова за гаргари и вътрешни приеми.

Вана от корени и листа.

Ваните с корени и листа свирчовина оказват благоприятно въздействие при подагра, ревматични болки и затлъстяване. За два часа във вряла вода (литър) се настояват тридесет грама от дрогата. След филтрация настойката се изсипва към водата във ваната (оптимална температура между 36 и 37 градуса). Болният е добре да се кисне във ваната четвърт час, преди сън. Необходими са между 10 и 12 такива процедури за постигане на положителен резултат.

Други рецепти.

При циреи, изгаряния и хемороиди лапите с черен бъз за незаменими. Листата, които ще използвате за налагане, сварете увити в марля в прясно мляко. Докато са топлички ги прикрепете към участъците, които се нуждаят от специфично лечение. Може да задържите лапите там толкова, колкото се чувствате добре.

Директно със свежите лица може да правите лапа при ухапвания от насекоми. Помага и неколкократното втриване на листата в кожата.

Смесвайки листа от лайка с листа от черен бъз, също ще получите лапа за успокояване на болката хемороиди, подагра и кожни проблеми. Билковата маси увийте в тензух, след което залейте с топла вода и прикрепете върху проблемното място.

Акнето се цери успешно с нанасяне на кашичка от смачканите плодчета директно върху пъпките.

Лосион с мощен тонизиращ и подмладяващ ефект се приготвя от шепа бъзови цветчета, настоявани за двадесет минутки във вряща вода (1/2 л). Филтрираният извлек дръжте в хладилника и нанасяйте редовно след сутрешния и вечерния тоалет.

Отвара от сушени плодове с мед за дълголетие.

Със сушените плодчета свирчовина може да пригответе отвара с антиоксидантен ефект върху клетките. От дрогата се взема една лъжица и количеството се вари във водата (половин литър). Топлинният процес трае няколко минутки. След филтрацията се добавя мед. Количеството съставлява дозата, приемана за ден. Препоръчваме да пиете еликсира топъл. За тази цел е добре да го съхранявате в термос.

Противопоказания.

Черният бъз спада към растенията, които имат отровни части. За отровни се считат ципичките на плодчетата и малките семенца в тях. За това отстраняването им от приготвяните лекове с чер бъз е изключително важно.

Приемането на бъзовите препарати в по-високи дози също крие рискове. Пациентите, които използват тези средства недобросъвестно, се оплакват от повръщане и диария. Употребявани неправилно корите и корените свирчови са възможен причинител на възпаления (стомашни, чревни).

Противопоказание за употребата има и при ентероколит и хронични стомашни възпаления. При индивидуална непоносимост, изразяваща се в алергична реакция към продуктите с екстракт от бъз, употребата им също е нежелателна.

В суровите и най-вече в незрелите плодове се съдържат веществата самбуцин и самбунигрин, за които е установено, че стават причина за гадене. Това е вероятната причина за препоръката бременните и малките деца да не употребяват чер бъз.

Някои специалисти са категорични, че билката е противопоказна за пациентки с рак на гърдата.

Съветваме да не употребявате чер бъз, когато се съмнявате, че сте объркали билката с друго растение от семейството. В такива случаи препоръката ни е да заложите на готовите продукти, които никак не са малко.