ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

Клизма в домашни условия – разтвори, билки, прочистване, терапии

Клизма в домашни условия – разтвори, билки, прочистване, терапии

Съдържание

Как съвсем точно се прави клизма в домашни условия. ♂ Видове клизми. ♂ Кой е най-хубавият уред иригатор + цени. ♂ Клизма при запек. ♂ На дете и бебе. ♂ С кафе. ♂

Още в текста: ♂ Плюсове и минуси. ♂ Мелилакс. ♂ Използване на физиологичен разтвор. ♂ На змийско мляко. ♂ Клизма при мигрена. ♂ Хидроколонтерапия. ♂ Колоноскопия. ♂ Иригография. ♂ Прочистване на дебело черво. ♂

Как именно се прави в домашни условия?

Процедурата клизма поражда неприятни асоциации. Обикновено, споменавайки тази дума, си представяме болнична обстановка. Много пациенти са на мнение, че клизма може да се направи само от специалист и при наличието на показание за това.

Но всичко това са само предразсъдъци, изхождащи най-вече от нежеланието някой друг да извърши тази „интимна“ манипулация. Всъщност клизма може да си направим у дома.

Не е необходимо да ходим на лекар или да сме болни, за да прибегнем до този метод. Той има най-вече очистителен ефект.

За целта е необходимо да се снабдите със специален иригатор, вазелин и разтовор. Най-често се използва вода. Задължително е тя да бъде преварена. Температурата й не бива да превишава 40 градуса. Най-добре е тя да бъде на стайна температура. Необходимото количество от нея е два литра.

Към разтвора може да добавите и лъжичка глицерин. По-долу ще се спрем подробно на подходящите разтвори.

Течността се изсипва в предназначеното за целта приспособление. Неговият накрайник задължително се маже с вазелин. При изпълнението на процедурата използвайте медицински ръкавици за еднократна употреба.

Добре е да си набавите и поставка за иригатора. В никакъв случай неговият маркуч не бива да бъде напълно опънат. Препоръчителната поза е в легнало пожоление на лявата страна с крака присвити към корема.

Най-добре е процедурата да се изпълнява в банята. Но ако не Ви е удобно, направете я в леглото, като предварително го застелите с плътна мушама.

Накрайникът се въвежда внимателно в ректума и се разхлабва кранчето на маркуча. Не трябва да се изпитва болка. През това време вдишвайте през устата и издишвайте през носа. Колкото по-дълбоки са вдишванията, толкова повече течност ще попадне в червото.

Първоначално сондата се въвежда на около три сантиментра по посока на пъпа. След това въвеждането продължава по посока гръбначния стълб на дълбочина над 10 см.

Още съвети и препоръки

В случай, че преди да се въведе цялото количество вода, започнете да изпитвате болка, незабавно преустановете процедурата.

Ако болката не е нетърпима, просто затворете кранчето, но не вадете маркуча от ректума. Започнете да разтривате корема с леки въртеливи движения. След кат се успокои продължете процедурата.

Добре е след приключването й да задържите навлязлата в червото вода поне за седем минути.

За успешно направена клизма се счита тази, след която усещате лекота в стомаха. Ако все още усещате тежест може да повторите процедурата.

Препоръчително е клизма да се прави след дефекация. Най-подходящ период за това е рано сутрин около 7,00 часа или вечер след 21,00 часа.

За успеха на манипулацията има значение и обстановката, в която се извършва. Осигурете си спокойствие и достатъчно време. Ако бързате по-добре не се захващайте с клизмата, а я отложете за друг път.

Видове клизма според използваното вещество

За направата на клизма се използват различни разтвори. Най-често това е вода. Но за по-добър ефект може да се включи използването на мазни емулсии, подкиселини и солени разтвори. Подробно ще разгледаме всеки един от тях.

Билковите отвари също имат заслужено място в категорията разтвори за клизма.

Физиологичен разтвор, с морска соли или с готварска

Физиологичен разтвор е предпочитаният вариант за направата на клизма. В ефективността на този метод е заложен принципа на обратна осмоза.

Червата и всичко това, което ги задръства, реагира положително при контакта си със солта. Получава се буквално засмукване на излишното и извеждането му от тялото – точно това е целта на клизмата.

Физиологичен разтвор може да си приготвите и сами. Не е необходимо да го купувате от аптеката.

За клизма течността се приготвя в следните пропорции – преварявате два литра вода и добавяте към нея общо 4 супени лъжици сол (получава се силен разтвор, но това не бива да ви притеснява). Използвайте морска или готварска сол.

Соленият разтвор се въвежда ректално по познатия начин и задължително с температура, близка до телесната. Облекчението настъпва веднага.

Клизма с вода

 

Клизма с вода се практикува най-често, тъй като е най-достъпното средство за извършване на манипулацията. В никакъв случай не бива да се използва вода от чешмата. Задължително е тя да бъде предварително преварена.

Процедурата се извършва по вече познатия метод.

Клизма с кафе

За клизмата с кафе се твърди, че е в пъти по-ефективна от клизмата с воден разтвор. Това се дължи на факта, че зеленото кафе стимулира идеално чернодробната дейност.

В зрънцата се съдържат компоменти, които стимулират производството на глуатион от важния орган. Благодарение на този ензим се ускоряват процесите на детоксикация, които протичат в тялото ни. Той е най-силният антиоксидант и често се оказва решението при много заболявания.

Важно за трайния ефект на тази процедура е да се спазва честотата на прилагането й в зависимост от проблема. Когато той е с хроничен характер е необходимо клизмите да се правят до 4 пъти на ден, съответно до подобрение на пациента.

В случай, че целта е поддържане на доброто здравословно състояние, тогава препоръката е за приложение на пречистващия метод веднъж месечно. Задължително използвайте органично зелено кафе с доказан произход.

Пропорциите за приготвянето на разтвора са съответно са три супени лъжици от растителния продукт на литър течност (в случая вода). Първоначално кафето се оставя да заври на силен огън.

Остава на котлона за три минути при тези условия. Следва редициране на котлона и престой на течността за още 15 минути върху него.

Прецедената течност се въвежда ректално по вече разяснения начин с тази разлика, че трябва да престоите с течността поне 12 минути. След това е задължително да се раздвижите.

Клизма с лайка

Безценната лайка е предпочитана суровина и за разтвори за клизма. Антисептичните й свойства са ценни и за елиминиране на токсините. Разтворът с лайка се приготвя по стандартния начин. Когато водата за разтвора заври (2 литра) прибавете няколко лъжици цвят лайка.

Киснете билковата суровина във водата в продължение на 20 минути. След това прецедете внимателно. Следете за остатъци от цветовете, които е възможно да раздразнят деликатната лигавица.

Прецеденият лайков разтвор се въвежда в ректума по вече разяснения способ. Препоръката е той да се задържи в червото поне за две минути.

За срок от две-три седмици с помощта на лайката може да елиминирате напълно токсините от дебелото черво. Достатъчно е ежедневно да изпълнявате процедурата през този период.

Клизма със смрадлика

Клизма може да направите и с разтвор от смрадлика. Температурата на течността трябва да бъде близка до тази на тялото. Отварката се приготвя по стандартния начин от две супени лъжици от билката, които се варят в 600 грама вода.

След десетминутно варене отварката се прецежда и се изчаква да се охлади до температурата на тялото.

Лечителят Дънов препоръчва тази отварка и за направата на клизми в случаи на проблеми с дебелото черво, протичащи с кръвотечение. Препоръките му са за приложение на метода в продължение на десет поредни дни.

Клизма със сода

Пречистваща клизма е възможно да се направи и с топъл разтвор сода бикарбонат. Той се приготвя като в литър преварена и охладена до телесната температура вода се разтвори лъжица сода.

Методът е препоръчителен най-вече за очистването от паразити. В такъв случай първо се прави подготвяща клизма, за която се използват два литра вода, подсолена предварително с чаена лъжичка сол.

Разтворът се задържа поне седем минутки преди да се изпусне и след това се прави втората същинска клизма, която елиминира паразитите. За тази цел разчитаме на антисептичните свойства на сода бикарбонат.

Около четири малки лъжички от бялото прахобразно вещество се разтваря в 800 мл вода с температура около 40 градуса. Изчаква се разтвора да придобие температура от 37-38 градуса и след това се използва.

Препоръката е содената клизма да се задържи около 30 минути. През това време пациентът трябва да лежи на лявата страна.

След содената клизма следва и трета, която е единствено с вода. Течността се задържа за кратко в ануса и се изхвърля. Тези три процедури се изпълняват в период от 7-14 дни като се пропуска по един ден (прави се през ден).

Веднъж на дву- тримесечение процедурата може да се повтаря, ако е необходимо.

Клизма със сапун (сапунена вода)

Клизма със сапунена вода е стар метод за облекчаване състоянието при запек. Но с този метод не бива да прекалявате, тъй като в сапуна се съдържат вещества, които оказват дразнещо действие върху лигавицата на червата.

За да приготвите разтвор за този тип клизма е необходимо да разтворите малко парченце сапун във водата за клизмата (не прекалявайте със сапуна). Бърка се до пълното му разтваряне, докато водата помътнее.

За да не предозирате сапуна може просто да използвате течен такъв в количеството от малка лъжичка. Разтворете го в два литра вода.

Задължително изискване е да се използва възможно по-безвреден сапун. Най-добрата алтернатива са бебешките сапуни.

Клизма със сапун може да направите и от свещичка, която ще си приготвите сами. За целта се използва малко парченце сапун, което се намазва обилно с глицерин или растително масло и се въвежда в ректума. Скоро след това настъпва дефекация.

Клизма с рициново масло

Изключително популярна е клизмата с растително масло. Използва се най-често рициново масло или зехтин.

Необходимото количество от маслената емулсия е 100 мл. Неговата температура трябва да съвпада с тази на тялото или да бъде малк по-ниска от нея. Но в никакъв случай да не е по-висока.

При тази температура мускулите на червата се отпускат най-бързо, облекчават се спазмите и се гарантира изпразване на червата по естествен начин.

Растителното масло може да се прибави и към водата на разтвора, с който се извършва клизмата. Но може и да се използва като самостоятелен компонент за тази манипулация.

За това вариант се използва голяма спринцовка или гумена круша за клизми (продава се в аптеките и в санитарните магазини).

Много специалисти отхвърлят категорично метода с използването на спринцовки за прочистване на дебелото черво. По-добре е да използвате круша.

Намажете накрайника й с вазелин. Изсипете маслото в предназначеното за целта място и започнете изпълнението на процедурата по вече познатия начин.

Първо въведете в ануса на дълбочина 3-5 сантиметра. Посоката е под пъпа. След това продължете с въвеждането на тръбичката на дълбочина от 10-15 см по протежание на гръбначния стълб.

Започнете да натискате крушата с цел изливане на маслото в ректума. След като изсипете цялото количество растително масло, извадете внимателно тръбичката на приспособлението от ануса.

Позивите за дефакация след този метод не настъпват незабавно. Обикновено червата се изпразват напълно в период от 10-12 часа след приложението на метода.

Поради тази причина се препоръчва неговото изпълнение преди сън. По този начин си гарантирате пълно облекчение на сутринта.

Клизма със змийско мляко

Народната медицина зачита змийското мляко като едно от най-силно очистващите средства за целия организъм. Специално за клизмите с него се твърди, че могат да излекуват дори полипи на дебелото черво.

Най-добре е змийско мляко да се комбинира с билките жълт кантарион и лайка, които имат успокояващо действие. Жълт кантарион заедно със змийско мляко перфектно чисти остатъците от нечистотиите, отложени по стените на дебелото черво.

От всяка от изброените билки прибавете по две лъжици към литър-два вряща вода. Варете пет минутки и прецедете след като течността достигне температура, близка до тази на тялото. Клизмата направете по вече познатия начин.

Клизма с кислородна вода

Клизма с кислородна вода е друг метод за пречистване и елиминиране на паразитите, чиято ефективност е позната от професор Неумивакин. Ефективността на този способ е безспорна и при всякакви инфекции, миоми и кандидози.

Но при приложението му има някои особености, с които е необходимо да сте запознати и да се съобразите.

Преди да започнете лечение с клизма с кислородна вода е необходимо да се подложите на 5-дневно прочистване с коняк и рициново масло. Просто всяка вечер преди сън приемайте смес от 80 мл от спиртната напитка+ две лъжици от маслото.

След като изпълните това важно условие може да преминете към същинското изпълнение на клизмата. Започнете първо с употребата на 5 мл 3%-ен разтвор кислородна вода, който се прибавя към 200 мл физиологичен разтвор.

При липса на негативни усещания може да увеличите количеството на кислородната вода. Увеличението трябва да се случва постепенно и то не бива да бъде повече от 10 мл.

Очистителната клизма с кислородна вода се прилага през ден. Необходими са общо 9-12 процедури.

Друго много важно условие е непосредствено преди приложението на този метод да си направите обикновена клизма, чийто разтвор включва два литра вода (преварена предварително), лимонов сок ( от 1 плод) и ябълков оцет (супена лъжица).

Възможно е първите дни от приложението на метода да усетите повишение на температурата. Но това не е повод за притеснение. Това е индикатора за елиминиране на големи количества паразити и микроорганизми, обитаващи дебелото черво.

Клизма с луголов разтвор

Луголов разтвор, познат още като луголов йод, е едно от най-ефективните средства за очистване на дебелото черво. Луголовият разтвор съдържа следните антибактериални и антифунгицидни агенти – калиев йодид (10%), йод (5%) и дестилирана вода (85%).

При ректално приложение на луголов разтвор от дебелото черво се извеждат всички отпадни неизхвърлени вещества. Йодните съединения буквално разбиват наслагванията дори и слузестите, които са здраво прикрепени към стените на дебелото черво.

Луголов разтвор в количеството от половин чаена лъжичка се прибавя към течността, с която ще се прави клизма. Това количество може да се увеличи най-много до лъжичка.

Между пет и петнадесет минутки е необходимо да се задържи тази течност в ректума. Първоначално процедурата се повтаря всеки ден в продължение на месец, докато се изчисти слузта. След това се прилага с цел профилактика по веднъж в месеца.

Клизма с глицерин

Клизма с глицерин е друг популярен метод за избавяне от усещането за тежест и пълнота в корема. За целта смесете 60 мл глицерин със 120 мл вода. Загрейте получената течност до 40 градуса и използвайте по познатия начин.

Тази клизма улеснява преминаването на твърдите фекалии през дебелото черво и възпрепятства образуването на газове.

С лимон или оцет

Може да използвате и подкиселен воден разтвор за направата на клизма.

С лимонов разтвор за клизма се приготвя от лъжица лимонов сок и два литра затоплена вода. Може да заместите лимоновия сок със същото количество оцет.

Не се притяснявайте, че киселата среда ще наруши микрофлорния баланс. Напротив, тя създава идеални условия за размножаването на полезните и елиминирането на вредните бактерии.

Клизмите с кисел разтвор се правят в продължение на месец, но по следната схема:

 • седмица първа – ежедневно
 • седмица втора – през ден
 • седмица трета – само два дни
 • четвърта седмица – общо три клизми

След този период може да продължите с приложение на клизмата по веднъж седмично.

Видове клизма според целта и проблема

Клизмите са част не само от подготовката за специфични медицински манипулации (операция, раждане), но и те са начин да помогнем на тялото си да се справи със специфичен здравословен проблем.

Натрупването и най-вече задържането на токсини в тялото и по-конкретно в дебелото черво е в основата на множество заболявания.

Напълно здравият организъм функционира безпроблемно, дори и без оплаквания, които на пръв поглед ни се струват безобидни, като главоболие например.

В зависимост дали целта ни е просто да пречистим тялото си или да излекуваме конкретно заболяване се препоръчват различни клизми. На тях ще се спрем по-долу.

Клизма при запек

Като цяло всеки вид клизма помага при запек. Това се дължи на факта, че клизмите стимулират изхождането и прочистват идеално дебелото черво от наслагвания по стените му.

Методът е ефективен дори при хроничен запек. Но в случая не трябва да се разчита само и единствено на него.

Ако проблемът е придобил хроничен характер, се търси причината за неговото разрешаване. Вероятно е необходима промяна в двигателния и хранителния режим.

Не разчитайте единствено на клизмата да се избавите от запек. Има риск да направите червата си мързеливи и да привикнат към метода.

Най-мощната клизма при хроничен запек и лениви черва включва следните компоненти за приготвяне на разтвор – половин литър вода, чаена лъжичка сол и супена лъжица оцет.

Тази клизма помага дори и в случаите, когато е намалена двигателната активност на червата.

Друг вариант за приготвянето на мощен разхлабващ разтвор включва билката сена, която ни е позната със слабителните си свойства.

Супена лъжица от изсушените листа се запарва за десет минутки в чаша вряща вода. Прецедената течност се добавя към водата, предназначена за правенето на клизма.

Ако запекът протича с отделяне на газове, добре повлиява клизма със стипца. Петдесет грама стипца разтворете в литър преварена вода и с тази течност направете клизмата.

При възрастни

При възрастни клизмите не трябва да се правят безразборно. Дори и при показанията за тяхноъо приложение. Особено препоръчителни за пациенти в старческа възраст, когато очистителните лекарства са безсилни.

Клизми на възрастни се препоръчват и с цел да се избегнат постоперативни усложнения. Както и преди извършване на диагностични процедури на червата, а именно, рентгенови изследвания (иригография) и ендоскопски изследвания (колоноскопия, сигмоидоскопия).

При дете и бебе, също и новородено

Според педиатрите клизма при деца трябва да се прилага само в крайни случаи и като принудителна мярка за разрешаването на специфичен здравословен проблем.

Това ограничение се налага поради факта, че заедно с изпражненията се отмиват полезни чревни бактерии, които могат да причинят дисбиоза в незрялата отделителна система на детето.

Затова преди да се приложи клизма при дете и особено при бебе трябва да се прецени необходимостта от това.

Процедура може да се изпълнява у дома по препоръка на родителите, но само след като са дадени съответните препоръки от лекар.

При бебетата клизма се прави с цел прочистване на червата при запек (само при условие, че проблемът не може да бъде разрешен по друг начин).

На малките пациенти се предписва клизма си с цел детоксикация при чревни инфекции, хранителни отравяния и интоксикации.

Прилагането на лекарства, както и лечение на локално възпаление на червата и на организма като цяло, също са фактори за препоръка на клизма при дете.

Клизма на новородено се препоръчва само в краен случай. Използва се спринцовка с обем от 50 мл, която предварително е стерилизирана във вряла вода за 20 мин. В нея се поставя необходимото количество разтвор.

Върхът на спринцовката трябва да бъде предварително намазан с мазнина. Той се въвежда на дълбочина не повече от 3 см. Бебето трябва да лежи по гръб. Обикновено изхождането настъпва до половин час след това.

Съветваме при подобен проблем да се обърнете към педиатър, тъй като приложението на клизма при новородено крие големи рискове.

Още за клизма при деца

При малките пациенти е важно преди всичко да се определи подходящата температура на използвания разтвор.

Температура зависи от присъствието/отсъствието на коремна болка и спазми. Ако те са налице използват се добре затоплени, но не и горещи разтвори. Във всички други случаи тяхната температура трябва да отговаря на телесната температура на детето.

Относно състава на разтвора – той може да бъде чист (само вода) или с добавена сол, сода, отвари от билки, растително масло или глицерин. Състав на клизмата е добре да се съгласува с препоръките на специалиста.

Друг важен момент при правенето на клизма при дете и бебе е да се определи количеството на разтвора. То зависи от възрастта на малкия пациент:

 • бебе до 6 месеца – от 30 до 60-70 мл
 • 6-12 месеца – от 120 до 150 мл
 • 1-2 години – от 180 д0 200 мл
 • 2-5 години – от 250 до 320 мл
 • 5-9 години – от 370 до 430 мл
 • 10 години и по-големи деца – над половин литър

Подберете приспособление за клизми с дюза, съответстваща на възрастта на детето. Поставете в съответно отделение необходимото количество течност. Спазвайте стриктно хигиенните изисквания за изпълнение на процедурата.

Въведете внимателно накрайника в ануса на детето. Дълбочината, на която трябва да се постави, е около 5 см. Не правете никакви резки движения. Отстраняването на накрайника също трябва да се отстрани внимателно.

По време на изпълнение на процедурата е добре тялото на детето да бъде в хоризонтално положение. След клизмата задължително осигурете покой на малкия пациент в продължителност на поне половин час.

Клизма при Хашимото с нистатин за лечение на кандида

Упоритата кандида е една от вероятните причини за Хашимото. Все още това твърдение не е официално потвърдено, но много учени са мнение, че гъбичните инфекции провокират куп сериозни заболявания, в това число и рак.

Преди време споделихме с вас препоръка на читател на сайта Лекар.бг, който твърди, че е излекувал Хашимото, изчиствайки кандидоза с помощта на клизма с нистатин. Ще припомнин метода. Прави се така наречената задържаща клизма с нистатин.

Преди приложението й е необходимо да се направи обикновена клизма единствено с вода.

През първата седмица настъпва влошаване, което протича с отпадналост. Но през втората седмица подобрението се усеща.

В първите седем приложения на метода се препоръчва правенето на задържаща клизма през ден заради бурно протичащите очистителни процеси.

Задържащата нистатинова клизма е най-добре да се прави сутрин преди прием на храна. Преди това се правят между две и четири прочистващи клизми единствено с вода, за да се премахнат фекалиите от дебелото черво.

Когато започне да изтича само чиста вода, това е индикация, че може да преминете към приложението на нистатина.

За да се разпредели равномерно лекарството до стените на дебелото черво, е необходимо да променяте периодично позите при поставяне на клизмата.

Първо лежете на лявата страна за пет минутки. След това извадете накрайника и се обърнете по гръб и подвигнете краката, използвайки стол. След това полежете пет минутки и на дясната страна.

След това следва изправян и експулсация на цялата течност от тръбичката. Добре е след 5-минутния престой на дясната страна да полежите още 30 минутки и да не ставате веднага. Така общата продължителност на процедурата става 45 минути.

Позив за дефекация настъпва след около 20 минути. Признак за елиминиране на кандида е изхвърлянето на бяла слуз. Лечението продължава до нормализиране на хормоните.

Клизми против глисти и др. паразити

При глисти и други паразити ефективни са клизмите с чесън. Осем счукани скилидки залейте с 250 грама гореща вода. Киснете двадесет минути, прецедете и правете клизми с този разтвор.

Петър Дънов препоръчва друг ефективен способ, включващ отново чесън. Неговата рецепта е следната – 250 мл вода (хладка)+ счукан чесън, оцет и сол. От последните три съставки се слага по лъжичка.

Клизмите с този разтвор е необходимо да се правят десет поредни вечери. След това гарантирано ще бъдат елиминирани всички паразити.

Клизма за отслабване

Правенето на клизма има и още един положителен ефект – води до отслабване. Чрез метода се изхвърлят всички токсини от тялото. За да се постигне желаният отслабващ ефект е необходимо да се консумират ниско калорични храни.

Преди преработената храна да стигне до изходна точка, всички калории, съдържащи се в нея се усвояват от организма. Това означава, че правенето на клизма с цел отслабване не би било толкова ефективно, ако не се съобразим с режима си.

Подходящи за тази цел са клизмите с оцет и сода. Но не злоупотребявайте с този метод, тъй като монетата има и друга страна.

Ако при вас не са налични основателни показания за приложението на тези процедури, не е изключено злоупотребата с тях да доведе до забавяне на метаболизма и сериозни усложнения.

Пречистване (прочистване) на дебело черво в домашни условия

За цялостно прочистване на организма е най-добре да започнем от пречистване на дебело черво. В домашни условия това се изпълнява с помощта на клизма. Може да се използват всички от предложените до тук разтвори, а дори и да използвате собствената си урина.

Тя е най-доброто средство за отмиване на нечистотиите от дебелото черво. Ако сте решили да използвате урината си трябва да сте напълно сигурни, че сте здрави и в нея няма вредни бактерии.

Добре е и седмица преди това да подобрите храненето си и да наблегнете на плодове и зеленчуци.

Знайте още, че по-старата урина притежава по-добри терапевтични свойства. За целта е необходимо да я събирате няколко дни и да я съхранявате в хладилник.

Няколко дни преди да започнете метода с клизмите, пречистете тялото си чрез сауна или парна баня. Добре е да се правят и масажи на корема през този период.

Преди приложението на очистителната клизма изпразнете червата си. Най-добре е да вземете разхлабително преди това. Идеята на този вид клизма е не да предизвика отделянето на фекална маса, а да изчисти налепите от стените на дебелото черво.

След като се сте избрали подходящия разтвор и сте напълнили с него иригатора, заемете подходящата поза – с колене и лакти на пода. Течността се въвежда бавно.

След като въведете известно количество от нея в ректума, сменете позата. Останете за около минута в поза свещ  и след това в поза рало (показваме ги на илюстрациите).

След това заемете поза по гръб на пода и се обърнете на дясната страна. Полежете така още 15 минути. Ако и след това не е настъпил поза за дефекация, не се безпокойте. Разходете се!

След изхождане следват още две или три клизми. Ако след тяхното изпълнение имате чувството, че в червата ви има вода, която не може да изхвърлите, просто вкарайте по-голямо количество течност. Позивът ще настъпи веднага.

За прочистване на дебелото черво е необходимо да се придържате месец към този метод, като се съобразявате със следното изпълнение на процедурите през отделните седмици:

 • първа седмица – ежедневно правете клизмите, като се стараете всеки ден това да се случва приблизително по едно и също време
 • втора седмица – клизмите се разреждат през ден
 • седмица номер три – през два дни
 • последна седмица четвърта – през три дни

 

При бременни, при секцио и при нормално раждане

Клоизма по време на бременност не е напълно безвредна процедура, тъй като усилва чревната перисталтика. И тъй като матката е много близо клизмата може да навреди на бременната и на плода.

Рискът от фатални последствия за плода не е за пренебрегване.

Но ако все пак лекар препоръча клизма на бременната трябва да се спазват следните препоръки. Количеството течност е в размер на 0.5 литра.

Използва се спринцовка, чийто връх се смазва с вазелин. Бременната трябва да лежи на лявата си страна и да бъде спокойна. Въвеждането на течноста трябва да бъде бавно.

Лежи се десет минути след процедурата и след това може да се отиде до тоалетната. При бременност клизма може да се направи не повече от веднъж в продължение на десет дни, след което е задължителна консулатация с лекар.

При секцио и нормално раждане се прави предварително клизма. Изключения са възможни във втория случай, когато разкритието е голямо и родовият процес е напреднал.

Клизма при висока температура

Методът клизма за сваляне на висока температура не е много популярен. Практикува се най-вече при бебета.

Идеята е чрез ректално въвеждане на хладка вода да се постигне общо понижение на телесната температура. Количеството на въвеждания разтвор трябва да е съобразено с възрастта на малкия пациент.

Клизма при махмурлук

Ефективно средство за справяне с махмурлук е клизмата. Като цяло в случая са ефективни всички клизми и най-вече тези с кисели разтвори.

Приемът на алкохол води до сериозни смущения в чревната микрофлора. Нормализирането й води до подобрение състоянието.

Клизма при мигрена

Вероятно ще Ви прозвучи странно, но клизмата помага при мигрена. Сама по себе си мъчителната мигрена не е заболяване, а признак, че тялото ни е задръстено от токсини.

В случая помага не само клизмата с топла вода, но и тази с кафе, приготвена по различен начин от споделения по-горе.

Необходимо е да сварите три лъжици смляно кафе в литър дестилирана вода. Варенето на кофеиновия продукт продължава три минути. След това сложете капак на съда, в който варите течността. Оставете я да покъкри още 15 минутки на слаб огън.

Ефективността на този метод е клинично тествана. Установено е, че кафето насърчава изхвърлянето на токсините, подобрявайки проходимостта на жлъчните пътища.

При мигрена предлагаме и още един комплекс от лечебни клизми, който се прилага няколко дни.

Първия ден се прави клизма само с вода. На втория ден за разтвор се използва запарка от коча трева – осем лъжици се запарват в два литра вряща вода. Прецежда се след като изстине и тази течност се въвежда в ректума.

През третия ден се прави почивка – без клизми. По възможност се извършва масаж в областта на черния дроб и се избягват стресови ситуации.

Ден четвърти се прави клизма с 200 мл затоплен зехтин. След два часа следва само клизма с вода.

На петия ден се изпълнява предписанието за първия ден, на шестия за четвъртия ден, а на седмия за клизма с коча трева.

При хемороиди и болки в дебелото черво

При хемороиди и болки в дебелото черво клизмата се прави в поза на четири крака или лежане на една страна. Пациентите се повлияват добре от топло растително масло. Достатъчно количество е 100 мл.

В случая се препоръчва и клизми с физиологичен разтвор. Не са за пренебрегване билките с антисептични и противовъзпалителни свойства като лайка и смрадлика.

При хемороиди и специфични проблеми с дебелото черво е възможно да бъде назначена клизма с лекарствен препарат.

Изследвания и процедури на дебело черво:

Дебелото черво е орган, на който често не обръщаме внимание. Сещаме се за него, едва когато възникне проблем. Но освен клизма за пречистването му, се назначават от някои процедури, които имат доста добър ефект.

При проблем с храносмилателната система се налага и някои изследвания. Тъй като всичко това касае здравето ни, ще се спрем и на тези теми.

Иригография или колоноскопия?

Иригография и колоноскопия са две различни изследвания, които дават сведения за състоянието на дебелото черво.

Първото представлява най-общо казано ренгеново изследване на дебело черво с мощта на Бариева каша. Тя се приема от пациента преди процедурата и прави видими червата при рентгеновото изследване.

Индикации за назначаване на това изследване са оплаквания като подуване, анемия, коремни болки, тежест в корема, промяна във фекалиите. Изследването изключва наличието на тумори и е напълно безболезнено.

Както и при провеждането на колонскопия, е необходима предварителна подготовка, изразяваща се в промяна на консумираните храни – изключват се млечни храни, приемат се само бистри течности. В деня на процедурата не се яде нищо, позволена е само вода. Ден преди това задължително се пие слабително.

Колонскопията има повече преимущества, защото по време на прегледа е възможно да се извършат някои корекции. Осъществява се посредством тръбички, които се въвеждат в червото и дават реална представа за състоянието му.

Какво е хидроколонтерапия, как се прави и защо?

Хидроколонтерапия е процедура, извършвана от проктолог. Преди изпълнението на процедурата се назначава пълен набор от изследвания, включващи задължитело ехография на коремната кухина.

Най-простичко обяснено хидроколонтерапия означава дълбоко и пълно промиване на дебелото черво. За процедурата не се използват медикаменти, а само филтрирана вода, обогатена с озон.

При тази процедура се прочиства цялото дебело черво. Обхваща се цялата му дължина, а резултатът е пълно отстраняване на шлаките и токсините. Използва се обилно количество течност.

Манипулацията трае час и веднага след приключването й се препоръчва пациента да приеме голямо количество вода, което да отмие остатъчните токсини.

Също така се препоръчва консумация на кисело мляко в големи количества, която има за цел възстановяване микрофлорния баланс.

Процедурата е задължителна при отравяния, както и при раздразнено дебело черво. Препоръчва се на пациенти с колит, на такива, оплакващи се от задържане на газове, колики. Хидроколонтерапия се предписва и при задържане на течности и целулит.

Категорично противопоказание за изпълнение на процедурата има при автоимунни заболявания, колит с язвен характер, хемороиди, болест на Крон.

Други изследвания

Други изследвания, които дават информация за състоянието на нашето дебело черво, са ректоскопия, ендоскопия, иригоскопия, ендоскопска колоноскопия. Вслушайте се в съвета на Вашия лекар. Той ще прецени най-правилно от какво изследване имате нужда.

Герсон терапия и нейните клизми

Терапията на д-р Герсон обещава лечение на куп заболявания от главоболие на рак. Методът е базиран на здравословно хранене и клизми.

Диетата е изключително строга. Разрешава се консумация на общо 13 прясно изцедени сока на ден. Те се приготвят от ябълка, морков, зеле, портокал и маруля. Разрешени за консумация са още маслата от рицин и лен.

Месо и млечни произведения се забраняват категорично. Водата също е изключена от режима.

На ден се препоръчват и около пет клизми с кафе. Важно е захранването, което предполага консумацията на големи количества храни, богати на калий и пълен отказ от натрий.

Забранява се използването на алуминиеви съдове. Храната се консумира със сребърни прибори и преобладаващата част от нея трябва да е в сурово състояние.

Д-р Герсон установил, че клизмите с кафе помагат за подобряване състоянието дори на пациентите, които са на морфин.

Тънкости и средства за клизма

За да извлечете максимална полза от правенето на клизма е добре да овладеете някои тънкости. Преди всичко трябва да преодолеете вътрешните си страхове и неудобството. Клизмата не е страшна.

И така, за да е ефективна е необходимо непосредствено след въвеждане на течността да се научите как да я задържите. Просто „глътнете“ корема си. Задръжте така за няколко минутки.

Позата свещ, практикувана след въвеждането на течността също е изключително важна за проникването на разтвора до всички страни на дебелото черво. Единствено хипертониците не бива да изпълняват тази препоръка.

Не пренебрегвайте и момента с лежане на дясната страна. Счита се, че именно там токсините са в най-високи концентрации.

За и против клизмите

Приложението на клизмите има своите плюсове и минуси. Факт е, че пречистват целия организъм и най-вече дебелото черво – мястото, където бактериите и микробите са в изобилие. Но заедно с това клизмата може да доведе до привикване и да направи червата ни лениви.

Методът има и някои противопоказания, които са съществен минус. При наличието на чревни полипи употребата му е строго забранена. В подобен случай клизмата може да доведе до кървене и други нежелани последствия.

С метода трябва да се внимава и при наличието на хемороиди и анални фисури. В тези случаи може да доведе до инфекция.

Заболяването ректален пролапс е друго противопоказание.

Но да не забравяме и плюсовете. Пречистването на дебелото черво се отразява положително не само на цялостно здравословно състояние, но и на настроението и на външния вид (кожата става чиста и гладка, косата спира да пада).

Не забравяйте, че необходимостта от приложението на този метод може да определи единствено специалист, съобразявайки се със здравословното ви състояние.