ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

По-здрави с рибено масло – ето как се прави!

По-здрави с рибено масло – ето как се прави!

Рибено масло за деца и бебета. Действие на Омега 3 есенциални мастни киселини в него. Дозировка. От сьомга, треска или от акула? Топ ползи: За отслабване. За апетит. При депресия и главоболие. При косопад. Против акне. При високо кръвно. При подагра. При шизофрения. За прочистване на черен дроб. При атеросклероза. При хашимото и за щитовидна жлеза.

За деца и бебета.

Може би с вкуса и мириса на рибено масло са свързани неприятните Ви спомени от детството. Вероятно си спомняте онези червеникаво-оранжеви перлички, пълни с мазна, ухаеща на риба течност. Нашите майки и баби не веднъж са прибягвали до тях за подсилване на зрението, имунитета и развитието на костната система.

И днес уникалното със своите качества рибено масло се препоръча не само за прием от възрастните. Педиатрите допълват менюто на бебета и деца с полезната добавка.

В периода от раждането на пубертета в организма протичат бурни промени. Развиват се всички орани и системи и тялото се нуждае не само от допълнителна енергия, но и от вещества, гарантиращи оптимален растеж и развитие.

След шестмесечна възраст може да включите добавката рибено масло към менюто на бебето Ви. Необходимата дневна е два милилитра до навършване на годинка. След това тя скача двойно. Децата над тази възраст се нуждаят от четири милилитра дневно.

Вариантът за най-малките е течен разтвор, в които се съдържа освен рибено масло и студено пресован зехтин, както и незаменимия за тази възраст и жизненонеобходим витамин Д. Не се страхувайте от алергична реакция от приема на рибено масло.

Американски учени са доказали чрез провеждането на серия от експерименти, че приемът на рибено масло в периода от девет месечна до дванадесет месечна възраст намалява значително риска от поява на алергична реакция.

Чрез приема на ценната добавка избягвате и пандемичния риск от витаминен дефицит от жизненонеобходимия особено за тази възраст витамин Д.

Развитие на това дефицитно състояние обикновено протича незабелязано и се проявява в началните години. Чрез приема на добавка не  само се избегнете този риск, но и се засили имунитета на детето, като същевременно с това подрастващият организъм ще получи всички необходими вещества за оптимален растеж и правилно развитие.

Тази безценна добавка подобрява мозъчната дейност и насърчава нормално усвояване на калция и фосфора и едновременно с това има голям принос за запазване нивата на калий в кръвта в нормални граници.

За деца над три годишна възраст се предлагат меки таблетки, които трябва да се приемат с по-голямо количество вода. Филмираната перличка трябва да се погълне с много вода, а не да се дъвче.

Действие на Омега 3 есенциални мастни киселини в него.

Добре познатото ни рибено масло е ценено заради действието на незаменимите есенциални киселини омега 3, 6 и 9, които то съдържа в големи количества. Те се извличат от рибната плът, която е основна суровина за добавката.

Тези киселини са от първостепенно значение за растежа, зрението, костите и мозъка. За разлика от повечето полезни вещества, които нашият организъм синтезира сам, мастните киселини не се самосинтезират. Единствената възможност те да бъдат доставени на тялото ни е чрез приема на храна, съдържаща ги в големи количества. Рибата е чудесен източник на тях и по-специално сьомгата и другите мазни риби.

Мастната киселина Омега 3 е изградена от дългокомпонента верига (DHA), структурираща мозъка.

Учени от Милано са успели да докажат, че бебета приемащи храна, обогатена с DHA има по-добро развитие, при тях не се наблюдават зрителни смущения и отклонения в развитието на костната система. Силно препоръчително е на бебета, които се хранят изкуствено, да се дава добавка с Омега 3 и DHA. Най-добрият вариант за това е рибеното масло, което ги съдържа в големи количества.

То помага за поддържането на балансирани нива на дългата верига от ненаситени мастни киселини, които са от изключителна важност и за развитието на нервната система – по-специално Омега 3 и 6Омега 9 е мастната киселина, която се грижи за сърдечното здраве и засилване на имунната защита.

На капсули и перли.

Уникалната добавка е възможно да приемате и във вид на капсули и перли, в зависимост от вашите предпочитания.

Съветваме Ви да избягвате приема на капсули с така нареченото покритие ентерик  (еnteric coated), защото се счита за некачествено и способ от страна на недобросъвестни производители да прикрият мириса на гранясалото нискокачествено рибено масло.

Най-добрият вариант са прозрачните желатинови перлички, които се приемат в дозировка според предписанията на конкретния производител.

Течно.

Течното рибено масло е препоръчително за прием от бебета и малко деца. Предпочитано е пред другите форми на продукта, тъй като се поглъща с вода или друга течност. То се абсорбира по-бързо, защото за разлика от перлите няма защитен филм.

Ако вкусът на риба никак не Ви се нрави, течната форма на този продукт е точно за Вас. Предлага се вариант, в който неприятният за мнозина вкус и мирис са неутрализирани чрез добавянето на лимонов екстракт към течната формула.

Дозировка.

Важно е да се спазва точната дозировка при прием на рибено масло. В течния вариант се приемат по пет мл от добавката дневно. В останалите варианти дозата е между една и четири таблетки взависимост от потенцията на добавката. Препоръчваната доза за възрастни обикновено е 90 мг на ден. Количеството съответства на шест капсули по 15 мг всяка.  Най-добре се придържайте към препоръките на производителя.

От сьомга, треска или от акула?

Сред изобилието от продукти на пазара може да отриете рибено масло от акула, сьомга или треска. Вероятно искате да разберете каква е разликата между тях при положение, че говорим за един и същ продукт – прословутото рибено масло. Разлика естествено има и тя е в състава на тези масла.

Известното масло от сьомга, както може би се досещате, е най-скъпо и съответно е най-предпочитано. Това се дължи на високите показатели  EPA и DHA. Много често последният елемент се съдържа в това масло в значително по-високи стойности, отколкото в стандартното рибено масло. Възможно е производителят да предлага това масло, без да упомене, че то е от сьомга.

Най-често то се предлага като отделен продукт, поради всеизвестния факт, че именно тази риба се счита за най-пълноценният източник на незаменимите Омега 3. Твърди се, че нейните мастни киселини се отразяват благоприятно върху здравето на косата, кожата и ноктите. Това твърдение не се основава на научно доказани факти.

Маслото от треска е известно с високите нива на витамините А и Д и първоначално е придобило популярност благодарение на тях, а не на ненаситените мастни киселини. Извлича се от черния дроб на треска. Характеризира се със сравнително по-високите концентрации на DHA за разлика от обикновените масла.

Тук внимание трябва да се обърне и на това, че маслото от треска крие много повече рискове при предозиране с него за разлика от обикновеното рибено масло. Това се дължи на високите нива на витамин А, които водят до хипервитаминоза.

Подобно състояние е изключително опасно за бременните жени, тъй като може да доведе до увреждания на детето. Не е за пренебрегване и факта, че в черния дроб се отлагат всички токсини.

Друг източник  на ценните Омега 3 е маслото от акула. Подобно на маслото от треска и то се произвежда от дроба на акулата, защото в него концентрациите на тези киселини са най-високи. По отношение на него също трябва да бъдете внимателни. Макар, че се твърди че противодейства на раковите клетки и подсилва имунната защита, не се отхвърлят и твърденията за неговата токсичност.

Все още не са проведени достатъчно изследвания за установяване ползите и евентуалните рискове от него.

Топ ползи: За отслабване.

Твърдението, че прословутото рибено масло помага за отслабване, е широко разпространено. Счита се, че то може да окаже такъв ефект, единствено ако приемът е комбиниран с подходящ диетичен и двигателен режим.

В това отношение то помага, тъй като изгря вредните наситени мазнини. Тяхното отлагане е причината за високия холестерол. В тази насока може да се твърди, че продуктът оказва положително въздействие при отслабване.

Но все пак е твърде преувеличено твърдението, че единствено рибеното масло може да направи чудеса при наднормено тегло.

Лекари от Здравния институт е Далас оборват тези твърдения. При проведено тях изследване не е установена значителна разлика в отслабването на лица на диета и приемащи плацебо с тези на диета и приемащи рибено масло.

Едно е сигурно , ако не помогне, няма да Ви навреди в случай, че се приема в разумни дози.

За апетит.

Често при липсата на апетит при деца се предписва рибено масло . Счита се добавка контролира апетита. Същевременно не липсват и твърдения, че тя потиска чувството на глад и затова се препоръчва като добавка към диетичното хранене.

Каква е истината? Рибеното масло регулира инсулиновата чувствителност и намалява желанието за консумацията на вредната захар, под каквато и да е форма. За стимулиране на апетита е добре да се приема по време на хранене.

Прието след хранене стимулира процеса на изгаряне на наситените мазнинин.

При депресия и главоболие.

Последни изследвания сочат, че коментираното рибено масло е в състояние да победи не само обикновено главоболие, но и мъчителната депресия. Причината за това се крие в способността му да въздейства върху нервната система и определени мозъчни зони.

Въздействието му върху мозъка се оприличава с това на силни медикаменти. Редовният му прием занижава значително прага на чувствителност и притъпява маниакално състояния и зависимост. Като бонус ефект от приема му се наблюдава намаляване на желанието за прием на алкохол. Често жертвите на депресия посягат към него от отчаяние.

При косопад.

На Омега 3 киселини се дължи положителното въздействие на уникалното масло при косопад. Те са изключително важни за изграждането и съответно за здравината и плътността на косъма. Липсата им често е причината за загуба на коса. Когато организмът изпитва недостиг на тези незаменими киселини и не ги получава чрез храната, страдат косата, кожата и ноктите.

Против акне.

Мощното антиоксидантно действие на тези киселини и силният им противовъзпалителен ефект, правят рибеното масло изключително ценен помощник в битката срещу досадното акне. Американски учени са стигнали до извода, че само три милиграма от този продукт, прием за срок от три месеца, подобрява значително състоянието на кожата, особено при младежки пъпки.

При високо кръвно.

Фактът, че рибеното масло стопира отлагането на плаки, го прави изключително подходящ за пациенти с високо кръвно. То е идеалното средство за предпазване от хипертония, тъй като поддържа здравината и еластичността на артериите, въздействащо пряко върху холестерола и процеса по отлагане на вредните плаки.

При подагра.

Една-две таблетки дневно рибено масло облекчават кошмарните болки при подагра. Добавката е препоръчвана от все повече лекари като средство за противодействие на болката и начин за значително намаляване на количествата на приеманите болкоуспокояващи медикаменти.

При шизофрения.

Учените не изключват вероятността проявата на шизофрения да е пряко свързана с начина, по който нашият организъм усвоява Омега 3 киселините. На тази мисъл ги навежда факта, че това заболяване се повлиява именно от тези киселини.

Терапията с рибено масло може да бъде предписана не само с превантивна цел, но и за овладяване на нервни смущения, с които се свърза протичането на заболяването шизофрения.

За прочистване на черен дроб.

Разглежданото рибено масло е една от добавките, които се препоръчват за опазване здравето на черния дроб. Тук ефектът й се изразява в прочистването на дроба. Но същевременно с това е скрит още един неблагоприятен ефект за този орган – чрез приема на добавката в него попадат и всички токсини, намиращи се в рибите. Ето защо употребата му трябва да бъде разумна.

Според някои лекари този продукт оказва положително въздействие върху пациенти с хепатит С и помага за тяхното излекуване.

При атеросклероза.

Способността на рибеното масло да въздейства редуциращо върху нивата на лошия холестерол, го прави идеалното превантивно средство против атеросклероза. Тяхното втвърдяване и стесняване заради наличието на прекалено високи нива на холестерол води до склеротични изменения.

Полезно е и за пациенти, на които е поставена тази диагноза, тъй като може значително да забави ритъма на заболяването.

При хашимото и за щитовидна жлеза.

Рибеното масло е незаменимо за овладяване на симптоматиката, както и за профилактика на  болестни състояния на щитовидната жлеза, включително и хашимото. По повлиява пряко върху дейността на деликатната жлеза и същевременно помага за поддържане на хормоналното равновесие в организма.