ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

Саменто: ползи и дозировка. При грип, рак, кисти, миома и още 100 болежки

Саменто: ползи и дозировка. При грип, рак, кисти, миома и още 100 болежки

Ползи и дозировка на Саменто. Ⓢ На капсули и на капки, цена, приложение. Ⓢ За деца. Ⓢ Странични ефекти на Саменто (котешки нокът), противопоказания.

Още в текста: Ⓢ Саменто като имуностимулатор, на таблетки. Ⓢ Как се ползва при рак? Ⓢ Против вируси и грип. Ⓢ При кисти, миома, рак. Ⓢ Против псориазис, артрит и конюнктивит. Ⓢ Имунобор – Ⓢ Котешки нокът.

Какво е Саменто?

Саменто е сред билките, считани за същинско чудо на природата. Легендите, които витаят около нея, гласят, че тя цери абсолютно всички болести.

Терапевтичната сила на това растение, виреещо единствено в лианните амазонски гори, в зората на неговото откриване е граничела с магия.
Причудливото име на билката саменто, прочута още и като котешки нокът, е оправдано от типичните шиповидни израстъци в основата на заострените му листа.
Лиановидното растение, срещащо се ексклузивно в Перу, расте до дължина около 40 м. Средната му преживяемостсредно е около две, до три десетилетия.

Невероятното саменто включва дузина видове, само два тях са отличими с високи терапевтични показатели. Това са видовете уникария томентоса и U. guianensis. Особено ценен е първият вид.

Съдържание, ползи, приложение

Научната основа за ползите и приложението на саменто е изключително солидна. Качествата на растението са преоткрити отнов във френски лаборатории (преди половин век).

Сложни съединения с наименования, трудни за запомняне, са основни ингредиенти в саменто Ще уточним с какво перуанското чудо е толкова специално, предлагайки списък с впечатляващите му градивни съставки:

  • митрафилин и изомитрафилин
  • ринкофилин и изоринофилин
  • изоптеродин
  • уникарин
  • витаминните ингредиенти Це (С), Де (D) и Еф (F)
  • алкалоиди на веществата хирзутин и хирзутеин, дихидрокоринантеин и коринантейн
  • тритерпен ункарова, флоридонова киселина, 3β, 6β, 19α-трихидрокси киселина
  • тритерпеноидна хининова киселина (около 0.11%) и множество гликозиди (0.31% общо)
  • тритерпеноиди на киселините урзолова и олеанолова пирокиновата киселина и нейните гликозидни съединения
  • процианидини А+В (конкретно ингредиентите от втората спомената група с номерата 1, три и 4)

Всички тези компоненти, отличаващи се с висок показател на биологична активност, обясняват способността на билката саменто да подкрепя мощно имунитета.
Особености на билката котешки нокът (Uncaria tomentosa) 

И двете споменати разновидности на саменто, които са най-подробно проучени, са известни като котешки нокът. Главната особеност на лиановидното растение е, че то изобилства от компоненти, несъдържащи се в нито един друг растителен вид.

Преди 4 века тревата се превръща в спасението от малария. Това свое качество тя „дължи“ на изобилието от хинин в нея.

Основни „герои“ в състава на прочутото саменто са не само гликозидите на хининова киселина. Но и алкалоидите ринкофенил и изоптероподин. Първият алкалоид е ключов фактор в подобряване на реологичните свойства на кръвотворната с-ма.

Алкалоидът изоптероподин е ключов за активизиране на Т-лимфоцитните клетки и макрофагите. Благодарение на него вероятността от образуването на тромби в съдовите тела, е сведена до минимум.

Глицеритиновата киселина, съдържаща се в билката, е още едно от отличителните й качества. С нейна помощ се възпрепятства бактериалното разпространение.

Проантоцианидите в саменто се отличават с 50 пъти по-ярко изразена антиоксидантна мощ спрямо тази на витамин Е и 20 пъти по-силна от тази на най-прочутия антиоксидант – вит.С.

Задълбочени патологии могат да претърпят обратен ход на развитие благодарение на мощните съставки в билката, които са нейна специфична особеност.

Действие и ползи. На капсули (таблетки) или на капки?

Популярната билка саменто се отличава с болкоуспокояващо действие. Заради аналгетичните си качества тя е доказан лек при артритни оплаквания и подагра.

Точният механизъм, по който съставките в билката, редуцират възпалението, не е установен с конкретна прецизност. Но е неоспоримо: мощните аналгетични свойства на саменто гарантират жадуваното облекчение при мъчителните ставни болежки.

Мистичното саменто е намирало приложение от древни времен като основен изходен компонент за приготвянето на чай, успешно борещ инфекциозните нашественици.

Противовъзпалителните му способности се доказват пълноценно и по отношение облекчението на всевъзможни възпалителни процеси – на костната, репродуктивната с-ма, на лигавиците и на кожните тъкани.

Кардиопротективното действие на саменто е доказано чрез нормализиране стойностите на налягането и редуциране на вероятността от наслагването на плаковидна маса по съдовите стени.

Стандартизираният екстракт от неразгаданото перуанско чудо е нличен за прием в класическата форма – таблетки или капки. В таблетките за суровина се използва сух билков прах, а в тинктурата (капките) – алкохолен извлек от растението.

Как се дава на деца?

Удивителното саменто е билка, уместна за прием от деца. Изключете притесненията, че лекът ще им навреди. Напротив ще ги тонизира и защити от атаката на инфекции.

Научно обосновани са твърденията, че децата, приемали билка, боледуват по-рядко. Дори и да прекарат инфекция, при тях тя ще протече по-леко.

Билката буквално принуждава имунната система да работи по-ефективно и да ускори темпото си. Но това се случва по начин, който не нанася вреда на останалите с-ми на здравето като цяло. Това е основният довод за употребата на саменто за деца.

По-долу ще поясним какви са терапевтичните дози за малките пациенти, спрямо възрастта им.

Показания, приложение

Водещите показания за прием на саменто от деца са свързани не само с лечението, но и с профилактирането на заболявания. Билката е приложима, както за опазване от инфекциозни заболявания, но и като терапевтично средство за овладяване за вече съществуващи патологии.

С нея се профилактират отлично сезонните вируси и алергични реакции. Освен антибактериално действие, саментото има и противопаразитно свойство.

Чрез повишаване на макрофагната активност на клетките, перуанското растение увеличава способността на растението да се справя с атакуващите го заразни агенти. Това се случва след частично предотвратяване на неконтролируемата клетъчна пролиферация.

Прием, дозировка

За деца се препоръчва прием на капсули (при невъзможност детето да поеме цялата капсула се дава само съдържимото в нея, без желатиновата обвивка).

За пациентите на възраст м/у три и 5 години терапевтичната доза (а също и дозата за профилактика) възлиза на капсула от 120 мг.

За деца от следващата възрастова група (5-8г.) дозата за деня се увеличава на 240 мг или два пъти по капсулка от 120 мг.

Пациентите, попадащи в следващата възрастова граница (8-11 г.) трябва да приемат по два пъти на ден количеството от 120-240 мг саменто (равнява се на 1-2 капсули от 120 мг).

За тийнейджърите във възрастов интервал 11-14 години схемата за прием изглежда по следния начин – 2х2 (два пъти по 240 мг).

Саменто за възрастни

За възрастни пациенти препоръчваната доза саменто възлиза на 500 мг, приета в два приема съответно от 250 мг всеки. Ако билката се приема във вид на тинктура количеството е 1-2 мл или съответно 20, или 40 капки.

При тежки с цел подобряване на терапевтичния резултат от лекарствата, саменто може да се назначи в доза от 2000 мг на дневна база. Добре е в случая да се осъществят два приема от 1000 мг всеки.

Друг вариант за прием на лека от възрастни е саменто във вид на чай. За приготвянето на доза от него е нужна чаша вряла вода и една-две лъжици от билката (следвайте стриктно указанията, дадени от производителя на закупения продукт). До три чаши е допустимата доза за прием на дневна база.

Саментото е добре да се редува с други билки със същия ефект. Това не само е допустимо, но и е препоръчително. Астрагал, гъбите Рейши и Майтаке, ехинацея и жълт корен, са добри вариации за заместване на перуанската билка.

Важно при приема на саменто: За да сте сигурни, че няма да допуснете грешка при дозирането, заложете на стандартизирани препарати. И по-специално на такива с 3% алкалоидно и 15% полифенолно съдържание.

По-подробно приложение

В следващите редове ще се спрем на по-подробното приложение на прочутото саменто. От тях ще научите как и при кои заболявания помага това растение.

Като имуностимулатор

Като имуностимулатор котешкият нокът има наистина фантастично действие. Дължи го на ингредиента тимулоза тимус, в чийто състав влизат цели 5 алкалоида с имуностимулиращо действие.

Главно ролята им е свързана с повишаване способността на левкоцитите да елиминират вредните патогени. Това алкалоидите в саменто постигат чрез подобряване на фагоцитозната активност – способността им буквално да смилат болестотворните микроорганизми.

Освен за подобряване на фагоцитозната „комуникация“ цитокините в саменто са основен фактор за подобряване на междуклетъчното взаимодействие и предпазване от болести.

Против вируси. При грип

Котешкият нокът е билка, отличаваща се с висока антивирусна активност. Изключително благоприятно е влиянието й върху тялото в периодите на повишен риск от грип. Но дори и при наличието на грип, добавката е съвместима за прием заедно с назначените от специалист лекарства.

Стимулирайки имунитета, саменто ще Ви помогне да преборите вируса, който е в основата на заболяването.

Изключително уместно е съчетанието на билка с други природни лекове със същия терапевтичен ефект. Например ехинацея, нони, ацерола, пчелен прашец.

При автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания перуанското чудо повлиява положително. Типично за всички тези заболявания е състояние на тялото, при което то не разпознава собствените си имунни клетки и ги подлага на постоянна атака.

Всички компоненти съдействат не само за повишаване на имунната защита, но и за премахване на дисбаланса в системите, които имат пряко влияние върху имунитета.

Но някои специалисти не приемат за правилно приема на саменто при автоимунни заболявания. Тяхната хипотеза се основава на високата ефективност на имунна стимулация, която се постига след прием на билката.

Те са на мнение, че подобна стимулация не е най-подходящото терапевтично решение при автоимунни заболявания.

И в конкретния случай може да има негативен ефект, дължащ се именно на „забързването“ на имунните механизми.

Против рак (вкл. на гърдата) и химиотерапия

В Австрия и Германия от десетилетия прочутото саменто намира приложение в онкологията. Най-вече като средство за укрепване на отслабналия имунен отговор на пациентите след подлагането им на химио и лъчетерапия.

Кортексът и олигомерите в билката са вещества, отличаващи се със способността си да потискат раковите клетки. Но освен тях фагоцитите и хининовата киселина подчертават този ефект.

Проучвания доказват ефективността на саменто при рак на гърдата и дебелото черво. При пациенти, преминали 6 химиотерапевтични цикъла и приемали по време на терапията 300 мг от екстракта дневно, геномното увреждане е значително по-ниско и е оказан положителен ефект върху неутропенията.

При кисти

Образуваните кисти също се повлияват положително от приема на саменто. Билката буквално има силата да стопи тези образувания, независимо коя част на тялото са засегнали.

Най-често причината за образуването им е свързана с хормонален дисбаланс. Котешкият нокът овладява и този проблем. Той е чудесно средство за вкарване в релси на компрометираните хормони.

При миома

Миома – още едно заболяване, което може да бъде успешно повлияно от прием на саменто. Обикновено се свързва с дисбаланс в хормоналните нива. Но с навлизане в климакса състоянието се подобрява. Но в някои случаи се налага провеждането на специфично лечение. Особено, когато има оплакване от силни кръвотечения.

При миома билката е препоръчителна за прием три пъти дневно до 600 мг. Паралелно с това се приема и гъба Рейши. Както и чай, приготвен от природните лекове – невен, турта и бял равнец.

Към терапията е добре да се прибави още един имуностимулант – масло от дроб на акула.  След около 3 месеца миомата трябва да се е свила значително.

При гъбички. При Хашимото

В неравната битка с упоритите гъбички се препоръчва и включването на саменто. За успешен изход от лечението се налага спазването на комплексен лечебен подход, който включва лечение не само външно. Но и отвътре.

Във втория задължително включете котешки нокът. Приемайте за денонощие по една или две капсули от 600 мг.

Ако изберете течен екстракт, от него дозата е 15 капки, приемани по един или два пъти дневно.

Фитотерапевтите препоръчват и Кандимин като ефективен лек срещу гъбични патогени, подходящ не само за вътрешно, но и за външно третиране. От него приемайте два пъти на ден по две капки, като продължите с терапията за 22 дни.

По половин чаша чай Ройбос преди хранене е добра алтернатива за допълване на противогъбичната терапия със саменто. Към дозата от чая може да добавите 2-3 капки прополисова тинктура.

Хашимото е още едно заболяване, успешно повлиявано с прием на саменто. Във форумите има куп истории на пациенти, които твърдят, че за 3-6 месеца са регулирали хормоните на деликатната жлеза единствено с прием на растителния екстракт.

Антиоксидант против възпаления

Мощният антиоксидантен потенциал на перуанското растение се доказва от способността му да цери възпаления. Независимо дали са външни (пъпки, рани, язви по кожата) или вътрешни (възпалена става, лигавица на червата, стомаха, носа и др.) лекът върши чудесна работа.

Той стимулира микроциркулацията в засегнатата зона и благодарение на това възпалението бързо бива овладяно.

Особено висока е степента на ефективност на лека, приложен при възпаления на червата. Освен, че бързо ги овладява, той оптимизира и чревната дейност. Типичните симптоми като подуване на корема, къркорене на червата, кисели и гадене бързо биват туширани.

При артрит или подагра

Със същата ефективност билката повлиява и върху костните тъкани. Благотворното й въздействие се проявява в пълния си спектър при облекчаване на болежки, причинени от артрит и подагра.

Тези оплаквания и като цяло ставните заболявания придобиха социална значимост през последните години. Процентът на заболеваемост нараства динамично, обусловен най-вече от влошеното качество на живот на съвременния индивид.

Вътреставната смазка подобрява своята здравина благодарение на саменто. Наред с това ставната еластичност и подвижност също бележи значително подобрение. И най-важното: ставният оток и възпалението бързо биват овладяни.

Наред с това е елиминирано и зачервяването причинено от ставната оточност и протичащия възпалителен процес. Стопиране на хрущялното разрушаване е още един полезен аспект на действието на саменто върху ставния апарат.

Обобщението от всичко това е, че билката разгръща терапевтичната си мощ не само при артрози и подагра. Приложима е при всякакви ставни заболявания заради способността си да лекува и регенерира възпалената ставна тъкан.

Противоречия има единствено по въпроса за приложение на саменто при ревматоиден артрит. Те са обусловени най-вече от етиологията на проблема – ставна патология с имунологична компонента.

Тезата на някои специалисти е, че при този тип заболяване прекомерната имунна стимулация може да стане причина за засилване на оплакванията.

При псориазис

При псориазис състоянието бележи значително подобрение след прием на перуанската лиана. Препоръчително е в случая половин час преди 3 от храненията за деня да се изпиват по 20 капки от течния екстракт или общо 60 капки за деня.

След няколко месеца настъпва значително подобрение. Паралелно с вътрешния прием на саменто се препоръчва пациентите да приемат масло от сьомга и витамин Е. Други витаминни компоненти, които трябва да си набавят чрез добавки са следните – А, Д, Е и В.

След достигане на желания терапевтичен резултат дозата от билковата добавка се редуцира съответно на 15 капки, които се приемат по два пъти на ден.

При конюнктивит 

Високо надежден и ефективен способ за битка с причинителя на конюнктивит осигурява билката саменто. Най-често очният проблем бива причинен от опасните стафилококи. Но с помощта на лиановидната билка имунитета има силата да се бори ефективно с причинителя.

Уместно и в този случай е съчетанието на котешки нокът с ехинацея – още един мощен природен имуномодулатор и стимулант.

Против алергия

Саменто е част от терапията против алергия, провокирана от цветен прашец, спори на мухъл и други гъбички. Всеизвестно е, че отслабналият имунитет предразполага към появата на алергии.

Билката не само оптимизира имунния отговор, но и тушира свързаните с алергиите неприятни симптоми. Добре е в случая е да се приема паралелно и добавка с пикногенол. Саменто се съчетава перфектно и с назначената лекарствена терапия.

При високо кръвно

С колосален ефект върху дейността на сърцето са всички съставки в саменто. Благодарение на всички тях в комплекс, билката съдейства за овладяване на високо кръвно и избягване на сериозни сърдечни патологии.

Най-значима е способността им да нормализират холестеролната обмяна. Наред с това те увеличават синтеза на липопротеини с висока плътност, които оказват протективен ефект върху цялата съдова система, както и върху сърцето.

Разрушавайки свободните радикали, тези протеини защитават ефективно цялата сърдечно-съдова с-ма. В резултат от това се наблюдава и подобряване на миокардното хранене.

Противопоказания на Саменто. Странични ефекти

Въпреки множеството ползи от прием на саменто, в някои случаи то трябва да се избягва. При опити за зачеване или вече настъпила бременност, задължително стойте далече от тази билка. Тя е свързана с повишен риск от спонтанен аборт и повишено маточно кървене.

Доказана е способността на саменто да стимулира маточната активност. В Перу дори растението е било използвано като естествен контрацептив.

Но време на кърмене също изключете билката от режима си. Забранено е да се дава и на деца под три години.

Ако вече приемате хормонални препарати, орални контрацептиви, диуретици или лекарства за нормализиране на сърдечна дейност, споделете това с лекаря. Той ще съобрази действието на тези лекарства с това на саменто.

С него се изисква да внимават и пациентите с проблеми със сърцето, тъй като може да усили действието на приеманите от тях медикаменти.