ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

Турта – билката, за която не знаем много (Уникални лекове)

Турта – билката, за която не знаем много (Уникални лекове)

Приложение, рецепти и лечебни свойства на цветето турта (Tagetes patula и erecta).

Цветето турта (Tagetes) с оранжеви цветчета вероятно за много от Вас е просто цветето от градинката на баба. Може би дори не предполагате каква невероятна лечебна мощ се крие в малките цветчета.Всъщност това красиво растение не е типично за нашите географски ширини. То е било внесено в страната ни от Южна Америка, където е неговата родина. Древните ритуали на индианците са свързани именно с това растение, от което те са извличали багрилни вещества.

Познатите лечебните свойства на растението са свързани с неговите противовъзпалителни, антипаразитни, антитуморни и антигъбични свойства. Приложение намира при следните болести и състояния:

 • кашлица
 • простудни заболявания
 • гъбични инфекции
 • паразити – глисти
 • гинекологични заболявания
 • екзема
 • акне
 • подагра
 • артрит
 • хемороиди
 • безплодие
 • мастопатия

Видът Tagetes erecta се използва в народната медицина.

Отличава се с ярки оранжеви цветове, богати на каротин. Препоръчва се като лек при миоми, кисти на яйчниците, мастопатия и женски стерилитет.

Tagetes patula е другият вид турта, разпространен у нас. От 30 до 60 см е височината, до която това растение достига. Цветовете му са разположени в съцветия с диаметър от пет сантиметра и също са в оранжевата гама. Някои от тях са кафеникави, но между двата вида няма съществена визуална разлика.

Антисептичното и общо тонизиращото действие на билката е обусловено от биоактивните, дъбилните вещества, етеричните масла и флавоноидите, които са част от химичния й състав.

Установени са и ползите, които билката оказва върху състоянието на пациенти, диагностицирани с диабет от втори тип. Билката намира приложение и за намаляване на оточността по крайниците и премахване на мазоли. Болките в ставите и гръбначния стълб също утихват след прием на турта.

В най-ефективните рецепти с турта билката се комбинира успешно с невен, бял равнец и живовляк. В комбинация с тези билки, чудодейното цвете лекува заболявания, поразяващи половата система при жените. В много случаи дори помага да се избегне оперативна намеса. Въпреки ползите от употребата на тези билки, не си самоназначвайте лечение с тях, тъй като понякога оперативната намеса е наложителна и не може да бъде отложена във времето.

Като билка при лечение: На миома на матката и миомни възли.

Цветето турта, използвано като билка, е безценно за женското здраве. Способността му да топи миома и миомни възли го прави предпочитан лек за заболяването на маточната мускулатура. Често то протича безсимптомно и когато наличието му се установи единственият възможен изход е операцията.

С помощта на билката турта е възможно този изход да бъде избегнат. За тази цел е необходимо лековитото цвете да бъде приемано под форма на отвара (на 400 мл вода се слагат три цветчета с дръжките и се вари пет минутки). За срок от пет до шест месеца провеждане на лечебния курс миомата и възлите ще изчезнат напълно.

Ежемесечно правете прекъсвания от пет-шест дни, в които не приемате отварката. През останалото време от нея се поглъщат по сто и двадесет милилитра преди трите основни хранения за деня.

Отвара с невен.

Отвара от турта с невен е другата алтернатива чрез силата на билките да победите миомата и миоматичните образувания. Към двете лековити треви се прибавя и широколист живовляк. Количеството от трите билки, използвано за приготвянето на лека, е по една лъжица. Билковата маса залейте с вода (един литър) и оставете да се вари пет минути.

След премахването на отварата от огъня задължително я оставете да се кисне час, преди да я филтрирате и подсладите с мед. Приготвеният по този начин извлек изсипете в бутилка и приемете в рамките на деня. Това е дозата, която се приема с лечебна цел.

Една от пациентките на проф. Мермерски – Мария е успяла да избегне операция на миомата именно чрез този. За четири години с прекъсване на лечението всеки месец тя успяла да се пребори с проблема.

С бял равнец.

С бял равнец също може да си приготвите лек при киста на яйчниците, комбинирайки го с турта. Добавете невен и котешка стъпка в същото количество – една супена лъжица. Билковата маса е общо три супени лъжици и тя се вари пет минутки в литър вода.

След сваряването е необходима и запарка за двадесет минути. Дозата, в която този лек се приема е 300 мл (три пъти преди консумацията на храна).

Тази билкова комбинация може да откриете и в готова тинктура. От нея приемайте 3х20 капки. Придържайте се към тази доза и не я превишавайте, тъй като всяко нейно превишаване води до негативни последици. Бременните, както и жените, които кърмят, в никакъв случай не бива да приемат този лек.

При киста на яйчника.

При киста на яйчиника за успешно лечение се използва билковата комбинация – невен, турта и бял равнец. Този лек е препоръчван от лечителя Дъмков и все още продължава да се радва на популярност и почит от фитотерапевтите.

Пригответе го като сложите по лъжица от тревите в литър вода, който оставяте да се вари на котлона в продължение на три-четири минутки. Изчакайте да се изкисне още двадесет минути и и изпийте първата доза от него – триста милилитра половин час преди прием на храна. Останалите две дози приемете по същия начин.

Всяка втора жена има „щастието“ да се сдобие с тази диагноза. Предпоставка за развитието на заболяването са аномалии в месечния цикъл. В този случай кистите са функционални. Когато те се дължат на отлагане на тъкан от маточната лигавица, се наричат биологични. Отложената тъкан е възможно да бъде изпълнена със слуз, течност или мазнина.

Как се приготвя чай, запарка.

За приготвянето на чай и запарка от цветето-билка, дрогата (цвят от растението) се използва в количество от супена лъжица за запарката и две лъжици за чая, за чието приготвяне е необходимо половин литър вода. За първия вариант е необходимо течността да се вари на котлона пет минути, а за втория е необходимо 30-минутно киснене на билката във вряла вода. Процесът по запарване се осъществява в съд с капак.

И в двата случая течността се филтрира след изтичане на указаното време. Тя е с трайност дванадесет час и за този интервал от време трябва да се консумира. Горепосочената трайност е при условие, че извлекът се съхранява на хладно.

Странични ефекти и противопоказания.

Въпреки, че не се посочват странични ефекти от прием на билката, задължително е лечението с нея да бъде осъществявано след препоръка на специалист и под негово наблюдение.

От противопоказанията за приема й най-важно е да се отбележи, че не се препоръчва на пациентки, които са бременни, както и такива, които кърмят.

На тинктура (извлек) – същото ли е?

Турта е възможно да приемате и под формата на тинктура, която представлява спиртен извлек. Той се отличава от чая и запарката с по-висока концентрация на полезните и активно действащи вещества, както и с по-бързо въздействие.

Чрез алкохола се извлича пълния спектър от полезните вещества на растението. Отново благодарение на него, те се усвояват по-бързо от организма. Богатият на полезни вещества спиртен извлек достига до болния орган чрез лимфата.

Един милилитър от тинктурата се равнява на двеста милиграма от билката.

От този лек се приема в количество от 20-30 до 40 капки и зависи процентното съдържание на алкохола в извлека. Приемите за един ден са общо два и дозата, предписана от производителя на продукта не бива да бъде превишавана. Капките може да разтворите във вода или сок (сто милилитра).

Приемът на този продукт благоприятства правилното функциониране на органите на половата система на жените и повлиява благоприятно при кожни проблеми като акне, обриви, екзема и пъпки. Препоръчва се още при миома и възелчета в матката, кисти, мастопатия. Известно е и положителното въздействие на извлека върху зрението заради високия процент каротеноиди, които се съдържат в него.

Коментираният продукт се предлага в аптечната мрежа и в онлайн магазините на достъпна цена.

На таблетки, капсули.

Сред многообразието от варианти за прием на цветето-билка е възможно да изберете и капсули или таблетки.

Желатиновите капсули са обогатени с магнезиев стеарат и обикновено две от тях покриват дневната доза от билката. Две капсули от 190 мг покриват количеството, което трябва да бъде прието за денонощие от билката с лечебна цел.

Благоприятно е въздействието им не само при вирусни, но и при гъбични и бактериални инфекции. Безценна е подкрепата, която тази добавка оказва на лимфната и имунната система. Действа като диуретик и средство за детоксикация по напълно безобиден начин, изхвърляйки през отделителната система всички токсини.

Препоръчителен е приема на капсулите турта от пациенти с кандида, гастрит и пептична язва.

Всяка софт капсула поглъщайте с двеста милилитра вода. Изпълнявайте тази процедура преди консумацията на храна. В случай, че провеждате медикаментозно лечение на гореизброените или други заболявания, предварително се консултирайте със специалист преди да включите добавката към лечебния курс.

В периода на лактация и бременност препоръката е да се избягва не само приема на чая, но и на билката под всякаква форма, включително и като добавка. Цената, на която се предлагат коментираните капсули, е достъпна и приемлива за всеки – сто броя от тях струват десет лева. Една опаковка е достатъчна за 5-дневен курс на лечение.

За забременяване.

Цветето-билка е лек, помогнал на много жени да увенчаят с успех опитите си за забременяване. Билката е препоръчвана от древните билкари при женско безплодие, поради способността й да въздейства стимулиращо върху дейността на женската полова система и спомага за преодоляване на хормоналните проблеми и смущения в цикъла.

По два пъти на ден приемайте извлек от билката приготвен чрез предварителното й накисване в петстотин милилитра студена вода. Две супено лъжици от дрогата престояват от шест до осем часа в горепосоченото количество вода. След това течността се вари петнадесет минути в плътно затворен съд. След като течността изстине, тя се прецежда и полученото количество се разделя на две – вскяа от частите се изпива преди  храна.

Мастопатия.

При мастопатия приемайте най-добре капки от спиртен извлек на билката. Лечението с тях продължава до пълно излекуване. Като допълваща част към лечението се препоръчва и използването на мехлем от невен, турта, бял равнец и котешка стъпка. Масажите с него се препоръчват освен при мастопатия и при кисти на гърдите и доброкачествени туморни образувания.

Хемороиди.

При хемороиди коментираната билка е добре да бъде прилагана не само външно, но и вътрешно. Изберете капки, от които по двадесет два пъти на ден. Вани и промивки с билката помагат дори и при кървящи хемороиди. Продължителността на ваните е добре да бъде най-малко четвърт час.

Артрит.

За лечение на артрит изключително подходящо средство е тинктурата от турта. Билката действа благоприятно на костния апарат и укрепва не само ставните връзки, но и премахва напрежението в сухожилията.