ВАЖНО: Статиите в сайта са само с информативна цел и не могат да заменят консултацията с лекар или фармацевт!

Валериана: Действие. С мента и глог. Салата.

Валериана: Действие. С мента и глог. Салата.

Описание на растението валериана

Всички знаем, че билката валериана е най-мощното природно средство с успокояващ ефект. Но освен това свое качество, тази трева притежава и още много ползи, за които повечето от нас дори не подозират. На тях ще се спрем подробно в материала, посветен на безценната валериана.Но нека първо да опишем билката, за да сте наясно как изглежда.

Това многогодишно растение с късо, но същевременно много здраво коренище. Подземната му част се състои от жълтеникава на цвят разклонения, с отличителните белези на бодли.На височина стъблото достига от 70 сантиметра до метър и половина. Вътрешността му е куха. Развива се с разклонения. Ароматните розово лилавеещи цветчета са събрани във върха на стъблото. Радват с прелестното си очарование през юни-юли, когато е техният цъфтеж. Обича влажните почви. Локализира се предимно около реките.

Чудната валериана произхожда от земите около Средиземноморието. По време на цъфтеж отделя специфичен аромат, който е невъзможно да сгрешите.

Принципно действие на билката. Панацея ли е?

Действието на билката валериана е преди всичко успокояващо.Древногръцките философи са били на мнение, че вълшебната трева е в състояние да промени мислите в положителна насока и да осъществи пълен контрол над тях.

За да се постигнат положителни ефекти от приема й е необходимо много време. Полезните вещества действат на принципа на натрупването. Натрупването е бавен процес и се осъществява чрез насищане. Когато тялото се насити с всички тонизиращи и холеретични вещества в билката, те проявяват своето оптимално действие.

На първо място те спомагат за намаляване на възбудимостта на централната нервна система, а от там за отпускане на гладката мускулатура. Тези вещества оказват влияние още и върху съдовата дейност и процесите, свързани със секрецията на стомаха.

Податливи на терапевтичните ефекти  на тази билка са заболявания и състояния като мигрена, тахикардия, бъбречни и чернодробни колики, смущения в стомашната секреция,  хипертиреоидизъм и застойни жлъчни състояния.

За валерианата се твърди, че е панацея, но дали това наистина е така?

Форми на пазара, дозировка

Валериан се предлага на пазара не само във вид на чай в пакетче и суровина за приготвянето му в насипен вид, но и в таблетна и течна форма.

Разнообразието от продукти не е никак малко. В препаратите билката най-често е в комбинация с други билкови екстракти със сходно действие като пасифлора, глог, лавандула, хмел и др.

Дозировката се спазва стриктно с цел избягване на предозиране. Необходимо е пациентите да се придържат и към предписанията за продължителност на лечението.

Валериана на таблетки

Валериана на таблетки е препарат, които е препоръчително да бъде приеман със знанието и позволението на Вашия лекар, въпреки че продажбата му е свободна.

В таблетната форма се съдържа сух екстракт. Обикновено те се предписват в доза 1-2 т, приемани по три или най-много четири пъти дневно.

Действието им е едно и също – отпускат, разширяват съдовете и успокояват. При терапията с тях се наблюдава повишена сънливост.

Лекарството Валериан

Лекарството Валериан е един от най-известните седативни препарати. Към него прибягваме, когато сме напрегнати и сънят бяга от нас.

Последната доза от него е препоръчително да бъде приета час преди лягане. Стандартно се дозира в количество от таблетка-две, приемани в три или най-много четири приема.

Непрепоръчително е таблетките Валериан да бъдат приемани от лица под 12 години заради липсата на проучвания относно въздействието върху тях. Същото се отнася и за жените, които са бременни, както и за тези, които кърмят.

Мента, глог и валериана

Комбинацията от уханната мента, успокояващите глог и валериана е една от най-известните при проблеми със сърцето и нервната система. Препоръките за приема й са свързани с оплаквания като нервност, депресия, безсъние, изтръпване на крайниците и др.

Максималното количество за прием на дневна база е 4 таблетки, разпределени по една на прием.

На хапчета и капсули

Екстрактът от валериана може да бъде приеман във вид на обикновени хапчета или капсуловани таблетки. Обикновено се препоръчва да за прием по таблетка. Стандартно за един ден има три или четири приема.

Между две и четири седмици са необходими на активните вещества да се натрупат и да установят относително стабилен и постоянен ефект от техния прием. Предписанието е да бъдат приемани несдъвкани с обилно количество вода. Това не важи за хомеопатичните зрънца, които е най-добре да бъдат поставени под езика.

На сироп

Най-популярният препарат с валериана във вид на сироп е Неуропан. И в него лековитата дилянка, както наричат валерианата, е в комбинация с други две мощни растения – успокояващите глог и мента.

Препаратът проявява своето доказано успокояващо въздействие върху раздразнената нервна система. Нормализира сърдечната дейност, особено при пациенти със специфичен сърдечен проблем.

Между два и четири пъти пациентът с гореизброените проблеми приема по чаена лъжичка.

На капки

На капки валериана се пие от пациентите, които приемат тинктура. По-долу ще разгледаме подробно особеностите за лечението с нея.

Етерично масло от валериана

Етеричното масло от валериана също е изключително ценен продукт с множество форми на приложения. Вътрешно се приема единствено в следния вид – три-четири капчици се разбъркват със 100 мл мед. Между три и четири пъти се приема по лъжица. Задължително след този прием е изпиването на кисела течност с цел избягване на стомашно дразнене.

Маслено-етеричният извлек от валериана е приложим и в ароматерапията за масажа, аромалампи, компреси, вани. Има силен антиейдж, противовъзпалителен и противооточен ефект върху кожата.

Приложим е при кожни изгаряния, раздразнения, невродермити и др. С капчици от него може да подобрите състава на готовите козметични продукти.

Валериана, лавандула и хмел

Друга ценна комбинация за пациентите с нервни смущения, които срещат трудности със заспиването и са подложени на убийствен стрес, се състои от лавандула и хмел+валериана.

Между една и три таблетки дневно се предписват за прием при необходимост.

Чай от валериана, как се прави

Класическата рецепта за чай от валериана включва изпълнението на следните указания – две лъжици от стрития корен се заливат със студена вода (една чаша). Всичко това се вари пет минутки.

Двукратно от този бульон се пият по две-три лъжици, задължително разтворени в чаша вода.

Със суров корен също се приготвя чай. Две лъжици и половина от него престояват 15 минути в две чаши вода на водна баня. Течността се кисне още 45 минутки след снемането й от котлона. След това чаят се разрежда с вода с цел възвръщане на първоначалния му обем.

Пациентът приема от него по  2 най-много три лъжици, половин час след като се нахрани.

Лъжица от счукания корен може да настоявате два-три часа в чаша вряща вода. По лъжица от прецедения чай може да пиете три или четири пъти, ежедневно.

Настойка, тинктура, екстракт, течен валериан

Настойка с вода се приготвя по следния начин – лъжица счукани валерианови корени поставете в термос, след което залейте с чаша вряла вода. Затворете капака на термоса и киснете половин денонощие, преди да прецедите и да използвате.

По лъжица от този извлек е необходимо да приемате по три или 4 пъти ежедневно, в случай, че състоянието Ви не е много тежко. В тежки случаи е допустим трикратен прием по 1/3 чаша.

Срокът, след които резултатите от лечението са осезаеми, е два месеца след стриктен, ежедневен прием.

С по-бързо въздействие е тинктурата на алкохолна основа.

Класическите варианти на купешка валерианова тинктура са приготвени на базата на 70% алкохол, а съотношението между двата активни компонента е 1: 5 в полза на алкохола.

Дозата за възрастен възлиза на 15-20 капки. Те пият това количество по два или три пъти дневно.

Деца под три години, бременни и кърмачки не бива да приемат тинктури с билката.

Домашната валерианова тинктура се прави от част стрит корен+4 части алкохол. Двете съставки престояват седмица на тъмно. Трикратно от прецеденият алкохолен извлек могат да се пият между 15 и 30 капки.

Екстракт от валериана се съдържа в таблетките, от които се препоръчва прием на два броя ежедневно. Обикновено всяка от тях съдържа 0,02 г екстракт от ценната билка.

Обвитите таблетки съдържат още нишесте, магнезиев стеарат и талк. За разлика от тинктурата, те се дават на деца над 4 години. Пациентите до седем години могат да приемат не повече от таблетка дневно. За възрастните дозата е до три-четири таблетки на ден. Ефектите от приема им са осезаеми след около три седмици.

Течен валериан се предлага под формата на сироп и алкохолна тинктура. Най-често билката в тези продукти е в съчетание с други лечебни растения.

Валериана и маточина за щитовидна жлеза

Билките маточина и валериана в комбинация с други лечебни растения за средство за лечение на болната щитовидна жлеза.

Само две лъжици от следната смес запарете десет минутки в половин литър вода (количеството се пие за деня в няколко дози):

 • успокояващата валериана
 • уханната маточина – по 60 грама от двете
 • хмелови шишарки – 50 грама
 • исландски лишей – 40 грама
 • градински чай – 30 гр
 • цветове глог
 • блатен тъжник, корен
 • бял оман, корен
 • комунига – по сто грама от всяко

Валериана, глог и пасифлора

Комбинацията на валериана с глог и пасифлора е друг вариант за успокояване при нервно напрежение и проблемно заспиване. При по-слабо изразени оплаквания се дозират по капсула трикратно, а при остро изразени – дозата е двойна.

Със сода по Елена Рьорих

Основателката на учението Агни Йогата – Елена Рьорих дава интересни съвети за лечение със сода. Тя препоръчва при стрес и вълнения освен да пием валериана, заедно с нея да приемаме и чаша прясно мляко с лъжичка сода.

Странични ефекти, предозиране

Въпреки безспорните ползи, валериана и препаратите с нея имат странични ефекти. Изразяват се в безсъние, главоболие, стомашно дразнене, болки в очите и прекомерна сънливост.

Предозирането й може да доведе освен до тези оплаквания, още и до повръщане, запек и учестен сърдечен ритъм.

Приложения и ползи, доза и рецепти

Приложенията на валериана са най-вече в случаите на нервно напрежение и смущения в дейността на нервната система, изразяващи се в безсъние, истеризъм, смущения в коронарната циркулация, заболявания на стомашно-чревния тракт и др.

Ползите й се изразяват в регулиране дейността на изброените системи чрез директно въздействие върху централната нервна система. Винаги се придържайте стриктно към дозировката на домашните лекове и препарати с валериана. А ето и най-добрите рецепти с билката и приложенията й като лекарство.

За кръвно

За нормализиране на кръвното и най-вече в случаите, когато аномалиите се дължат на нервно напрежение, вариантът е валериана в комбинация с други две ефективни билки – мента и глог. Композицията е препоръчителна най-вече за пациентите, чието налягане трябва да се смъкне.

За деца

Повечето специалисти се придържат от предписването на валериана за деца под 12 години. Но западните лекари препоръчват билката и капсулите на лица над 4 години.

За пациентите на тази възраст са приложими още два метода. Ако детето среща трудности със заспиването и спи неспокойно, поставете до леглото му сушен валерианов корен, обвит в тензух. Помагат и ваните с билката. Те се препоръчват и при глисти.

За сън и при безсъние с мелатонин 

Когато сънят бяга от Вас, опитайте комбинацията от валериана с мелатонин. Това е специфичният хормон на съня.

Във формулата Мелатонин релакс форте се съдържа коментирания хормон в антиоксидантна форма заедно с билкови екстракти от валериана, лайка, мента и пасифлора. От препарата се приема по капсула тридесет минути преди сън.

За нерви и успокоение с пасифлора

В комбинация с успокояващата пасифлора, валериана действа много добре при нерви. Ценната пасифлора има изразено антидепресивно действие. По-горе разгледахме препаратът Невростаб, който комбинира двете билки с хмел.

Билкова рецепта за успокояване при нервно напрежение включва – 1 част от корени на валериана, 2 части ментови листа и част хмелови шишарки. Компонентите се смилат. Лъжица от тях се изсипва в две чаши вряща вода. След половинчасово настояване се прецежда. Взема се по половин чаша 2-кратно.

За сърце, при аритмия и тахикардия 

При хронични заболявания, свързани със смущения в коронарната циркулация и тахикардия смесете: супена лъжица смачкани валерианови корени със супена лъжица преварена вода. Оставете съставките да престоят в затворен термос за 8 часа.

През първите две седмици поемайте по ⅓ на ч.л. инфузия 3-кратно; през следващите две седмици – по 2 супени лъжици. л, а след това в продължение на един месец по лъжица. Починете месец и след това продължете терапията за още един месец.

Следният лек препоръчваме не само при сърдечни проблеми. При невроза, както и при екзема, атопичен дерматит, уртикария, псориазис като средство за успокояване на сърбежите приемайте два или три пъти по доза от следното лекарство – лъжица смачкани валерианови корен се заливат със същото количество вряща вода. Оставят се за 6-8 часа да се киснат.от корените и коренища на валериана подготви бульон.

Копър плодове (1 част) е смачкан, изсипва температура на водата стая (10 части), загрява на парна баня за 30 минути и 45 минути настояват. И двете бульон се смесва и се приема по 1 чаша сутрин и вечер под формата на топлина, като успокоително, с менопаузата нарушения, хипертония.

При главоболие

При главоболие направете следното –  лъжичка корен от валериан залейте със супена лъжица вряща вода. Сварете на водна баня за няколко минутки. Охладете и разредете с вода до връщане на първоначалния обем. Количеството се разделя на две дози – за сутрешен и вечерен прием. Затопля се преди да се изпие. Вечерната доза се приема с лъжица мед.

Лекът е приложим още при спазми на стомашно-чревния тракт, болезнена менструация и тежко протичаща менопауза.

Против язва, гастрит и стрес

Ако се оплаквате от язва или гастрит опитайте следния лек, които е подходящ и за пациенти, подложени на ежедневен стрес.

Десет грама сушени корени валериан залейте с 200 мл вряща вода. Нагрейте съда с тях на водна баня за 15 минути. Настоявайте два часа и филтрирайте. По една или две лъжици пийте 3-4 пъти дневно. Приемайте лека и при вегетативни неврози, безсъние, сърцебиене и дори повръщане.

При бременност

Няма достатъчно проучвания, които дават категоричен и ясен отговор дали валериана вреди на бъдещите майки и на плода. Поради тази причина билката и екстрактът са непрепоръчителни в това състояние.

При акне 

Китайските лечители препоръчват валериана за вътрешен прием при акне. Тя подобрява състоянието  на акнеичната кожа благодарение на противовъзпалителните си качества.

При алергия

Хомеопатите препоръчват валериана като средство за овладяване на поленова алергия. Билката, приемана вътрешно, успокоява и дермалния дискомфорт при оплакванията от алергии.

Против кашлица

При кашлица с неврогенен характер валериана е най-доброто лечение. Когато оплакването е на неврологична основа, симптоматика се изразява по-ярко в края на деня. Вътрешният прием на билката, както и инхалации с нея, могат да се окажат много по-ефективни от приема на лекарства против кашлица.

При махмурлук и за черен дроб

По няколко капки от валерианова тинктура и тинктура от мента, разтворени в чаша вода, са идеално средство за справяне с махмурлук.

Ценната  дилянка се счита за вредна за черния дроб, когато се приема неразумно. За нея трябва да знаем, че се разтваря напълно в черния дроб и се абсорбира изцяло от него. Все още липсват достатъчно доказателства, доказващи категорично вредата на билката върху черния дроб.

Против комари и вредители

Средство за отблъскване на комари и вредители е маслото от валериана. В първия случай нанесете няколко капки от него върху кожата си или поставете аромалампа в помещението. За да отблъснете вредителите поставете в дома си пликчета от тензух със сушени корени дилянка.

Рецепта за салата “Валериана” и ползи

Вкусната салата „Валериана“ набавя на тялото ни в големи количества от ценните витамини А и Ц, както и важни елементи като магнезий и калий. В този ред за мисли ползите й насочени към всички органи и системи, но най-вече към очите, костите и имунната система.

За нея измийте, нарежете и смесете следните продукти:

 • краставица
 • домат
 • няколко маслинки
 • валериана – 500 грама (продава се във вид на салатка)
 • сирене – сто грама
 • ядки по желание – 25 грама

Придайте й невероятен вкус с масло от гроздови семки и балсамов оцет.

Как действа валериан на котки?

Всички знаем, че валерианът е любим на котките, но същевременно не им се отразява добре. Обяснението е, че той действа на тях като наркотично вещество. Ако го приемат в малки дози, действието му бързо отшумява. Но приеман в големи дози има дълготраен и дори пагубен ефект.

След приема му котката преминава през различни фази от еуфория до вялост, сънливост и агресивност. Екстрактът действа като афродизиак за котките. Все още не е изяснено с точност какво се случва в организма на котката след приема му.

Странични ефекти на валериана, противопоказания

Като цяло билката валериана се понася добре от повечето пациенти. Но при тези с хипертония ефектите й може да се окажат негативни. При тях се наблюдават нарушения на сънища.

При хроничен ентероколит и свръхчувствителност към билката също са ситуации, в които тя и препаратите с нея трябва да се избягват.

Лекарствата с валериана водят до съсирване на кръвта, което е нежелателно за по-възрастни хора. При тях опасността от инфаркт или инсулт е по-висока.

Зависимост

Зависимостта към валериан се разглежда по-скоро като психологическа, отколкото като физическа. Посягаме към него с идеята, че той е спасението. Тази мисъл ни прави зависими от него. Но истината е, че пристрастяването може да доведе по интоксикация заради натрупването на алкалоиди в черния дроб.

С алкохол

Паралелният прием на валериан с алкохол не е препоръчителна. Екстрактът, както и алкохола предизвиква съкращение на нервните импулси.

С кафе

Комбинацията с кафе също не е препоръчителна. Кофеинът възбужда нервните импулси, докато екстрактът валериана ги потиска.

Отглеждане на растението валериана

Отглеждането на валериана е свързано с някои специфични особености. Тъй като лечебен е коренът на растението, трябва да го отглеждате поне три години, преди да го придобие лечебни свойства.

По отношение на почвените качества дилянката е претенциозна. Тя предпочита плодородни почви. Черноземните почви с неутрална алкализация са най-удачни за валерианата.

Добре отводнените и изсушените торфени почви също са добра алтернатива за нея. Тя обича влага, но и влагозадържащите почви, които унищожават корена й. Същевременно с това не загива при големи студове.

Редовното подхранване и прекопаване на почвата е решаващо за високи добиви. Суперфосфат, калиев фосфат и оборски тор са предпочитани от дилянката. Най-добре е да се засади след дъжд и след това почвата да се прекопае.

За да се подхрани корена и да се стимулира развитието му, растението се подрязва като достигне височина от 20-30 см.

Гъбички, мана и майски бръмбар са най-честите причинители на проблеми при отглеждане на валериана.

Семена

Дилянката се отличава с изключително дълъг период на вегетация – над година. Точно 453 дни изминават от засяването на семената до добиването на нови такива от растението. Ако растението не се подрязва и се изчаква добива  на семена, развитието на коренището се забавя.